Rendera: nieuw tomatenras in het grove tros segment

Tholen - De eerste verkopen zijn inmiddels gerealiseerd. Na tien proeven in België en Nederland kiezen de eerste telers voor dit nieuwe ras. Opvallend is dat Rendera heel vroeg in productie is. Marcel van Kester van veredelingsbedrijf Hazera dat het ras ontwikkelde: "10-14 dagen zelfs eerder dan het standaardras. Met een productiepotentieel van >5% boven de standaard, mooie groene delen, goede houdbaarheid, uniforme trossen gaat deze jointed tomaat een veelbelovende toekomst tegemoet.”

Karel Welten en Marcel van Kester met Hazera’s Rendera. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt tussen 160-180 gram. 

Karel Welten, Hazera: "Rendera (HA27468) heeft een korte behanglengte, regelmatige productie, nagenoeg geen bonken en holle vruchten. Het gewas groeit mooi recht langs het touw en de vruchten zijn gemakkelijk oogstbaar."

Tijdens de proeven kwam naar voren dat er weinig schade aan de vruchten optreedt tijdens het oogsten en dat er weinig knipschade is. De proefstations in België hebben verder in hun resultaten beschreven dat Rendera heel goed scoort op uniforme zetting; er zijn geen ontbrekende of achterblijvende vruchten. Karel: "Het is een sterk ras dat later in de groei een generatieve sturing vereist."

Marcel sprak in de ochtend voor dit interview nog met een teeltvoorlichter die betrokken is bij een aantal proeven. Hij prees Rendera voor de makkelijke zetting in moeilijke omstandigheden: "Geen miszettingen, bonken of kleine vruchtjes. De zetting lijdt niet onder, de toch steeds, extremere omstandigheden."

Het verpakken van deze tomaten in trossen van vijf vruchten gaat gemakkelijk. Door de jointed vruchtaanhechting is er volgens Karel en Marcel 'een mooi breukvlak van de groene delen'. "De vruchten zijn herkenbaar aan hun authentieke, wat plattere vorm, zodat deze goed in de doos passen. Tevens is de dieprode kleur met stevige groene delen goed herkenbaar."

Marcel van Kester en Karel Welten van Hazera zien dat Rendera aan alle verwachtingen voldoet; productie, brixwaardes van 4,3-4,8, uiterlijk, houdbaarheid.

Hazera nodigt telers uit om, op afspraak, naar hun Taste Experience Center te komen in Bleiswijk. En als zij liever niet fysiek op bezoek komen, brengen zij met alle plezier de tomaten bij hen thuis met hun Tabletop Taste Experience. Via een online meeting wordt dan het een en ander verder toegelicht. Geïnteresseerden kunnen overigens ook digitaal met Hazera mee de kas in.

Voor meer informatie:
Hazera Seeds B.V.
info@hazera.nl 
www.hazera.nl 

Marcel van Kester
marcelvan.kester@hazera.com 
+31 6 4384 0734

Karel Welten
karel.welten@hazera.com  
+31 6 4384 0733


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven