Lichte daling Braziliaanse export groenten en fruit in eerste helft 2020

In het eerste halfjaar heeft Brazilië 3% minder verse groenten en fruit uitgevoerd dan in de eerste helft van 2019. Nederland, het VK en Spanje zijn de belangrijkste afnemers met over heel 2019 gezien een aandeel van respectievelijk 37, 17 en 13%. Samen goed voor tweederde van het totaal. In het eerste halfjaar van 2020 viel de Braziliaanse export zowel naar Nederland (-18%) als die naar het VK (-19%) sterk terug. Naar Spanje werd wel 6% meer uitgevoerd. Grote plussen liet de export naar de Verenigde Staten, Argentinië en Uruguay zien. Het is wel zo dat er in 2019 veel meer naar de EU en het VK werd uitgevoerd dan daarvoor. Zo bezien kwam de export dit jaar in de buurt van die in 2018.

Meer naar Noord- en Latijns-Amerika
Naar regio gezien bleef de export naar de EU27 in het eerste halfjaar 11% achter bij de eerste helft van 2019. De EU27 is goed voor de helft van de Braziliaanse export van verse groenten en fruit.
In de eerste zes maanden van dit jaar was er een opvallende stijging van de export naar Amerikaanse landen. Zowel naar Noord-Amerika als naar Latijns-Amerika. Zoals gezegd geldt dit vooral voor de
Verenigde Staten, Argentinië en Uruguay.

Braziliaanse bananen en appelen vooral naar landen buiten Europa
De grote stijging van de export in het eerste halfjaar naar buurlanden Argentinië en Uruguay komt voor een belangrijk deel door bananen. Nadat er in het afgelopen jaar al een recordexport van bananen kon worden opgetekend is er in de eerste zes maanden van dit jaar weer 17% meer uitgevoerd dan vorig jaar. Braziliaanse bananen gaan vooral naar de buurlanden Argentinië en Uruguay en in veel kleinere hoeveelheden naar Europa.
Opvallend is dat Bangladesh veruit de belangrijkste afnemer is van Braziliaanse appelen. In de eerste zes maanden van dit jaar ging er echter wel 10% minder die kant op. In het oog springt de forse
toename van de export van Braziliaanse appelen naar Rusland.

Wel meer citroenen naar Nederland
In totaal is in het eerste halfjaar de export naar Nederland 18% kleiner geweest. Vooral de export van mango’s (-40%; maar in 2019 was het wel veel) en watermeloenen (-36%; veel in 2019) viel sterk
terug. De export van Braziliaanse meloenen naar Nederland kromp met 11%. Daar stond een groei van de export van citroenen tegenover van 10%.
De cijfers voor het VK zijn nog wat duidelijker; mango’s -63%, meloenen -32%, watermeloenen -25% maar citroenen +18%.
De groei van de (directe) export van Braziliaans product naar Spanje ging in de eerste helft van dit jaar door, maar opvallend is dat de trend verschilde met het beeld bij Nederland en het VK: citroenen juist een min (-8%), maar plussen bij mango’s (+10%) en meloenen (+5%).

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com  
www.fruitandvegetablefacts.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven