Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard van den Anker (NFO):

"Oogstprognoses hardfruit bieden perspectief voor goede telersprijs"

Tholen - Afgelopen week werden de oogstramingen voor de appelen en peren traditiegetrouw gepresenteerd tijdens Prognosfruit 2020. Volgens voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bieden de cijfers een gezond perspectief voor zowel de telers als de consument.

"Sinds de uitbraak van de Corona-pandemie is de consumptie van gezond voedsel in het algemeen en fruit in het bijzonder substantieel gestegen. Die verkoop blijft op een constant niveau liggen. Corona is nog niet weg, dus het blijft voor de consument belangrijk om aan zijn weerstand te blijven werken. Gecombineerd met de wat kleinere Europese appeloogst en de gemiddelde perenproductie biedt dat voor de telers een goed vooruitzicht", aldus de voorzitter.

"De telers hebben te kampen gehad met hele grillige weersomstandigheden, variërend van nachtvorst tot de hitte vandaag de dag. Dit resulteert in grote verschillen in de opbrengsten, maar wel een erg goede en smaakvolle oogst. Inmiddels is de vorige appeloogst tijdig afgezet en is er ook minder druk vanuit het Zuidelijk Halfrond, dus dat biedt zeker perspectief voor een goede opbrengstprijs. Dat moet ook, want de gemiddelde prijs bij de teler moet echt omhoog, willen we de Nederlandse fruitteelt in de benen kunnen houden", betoogt Gerard.

"Bij de appels kijk je altijd met een schuin oog naar Polen als grootste producent binnen de EU, maar ook daar is de oogst niet al te groot en is er door schade nogal wat verloren gegaan. Daarbij zien we dat de Poolse markt volop in ontwikkeling is en voor ons ook steeds meer een afzetmarkt is geworden voor Conference-peren."

Vorig jaar had Italië grote verliezen met haar Abate Fetel-peren. Die zullen we dit jaar meer gaan tegenkomen, met name op de Duitstalige markt. Anderzijds zien we dat de consumptie van onze Conference-peren juist in die markten fors toeneemt en daar blijven we met onze promoties ook juist in die landen fors op inzetten. Dat heeft als resultaat dat de Conference van een relatief onbekende peer een gewaardeerde plek in het schap heeft gekregen. We kunnen immers wel telen voor Azië, maar het zou zonde zijn als we de kansen in onze buurlanden niet benutten."

Op social media ontstond afgelopen week discussie onder telers over de noodzaak om de oogstprognoses openbaar te maken. Volgens Gerard is niet meedoen niet aan de orde. "Het is een Europese verplichting om deze cijfers openbaar te maken. Wanneer we hier niet aan meewerken, komen de oogstprognoses er toch. Dan zitten we liever dicht bij het vuur om cijfers af te leveren die zo dicht mogelijk bij de realiteit staan en waar ook het telersperspectief in tot uiting komt. Het blijven natuurlijk altijd momentopnames, maar als ik de cijfers van de afgelopen tien jaar bekijk, vind ik het een prestatie dat over het algemeen de geplukte kilo's niet ver afwijken van de ramingen."

Voor meer informatie:
Gerard van den Anker
NFO
ganker@hetnet.nl
www.nfofruit.nl