Richtlijnen in Argentinië om de ziekte op tijd onder controle te houden

"Als Black Spot op een citrusbedrijf wordt vastgesteld, is het bijna onmogelijk die uit te roeien"

Black Spot, veroorzaakt door de schimmel Phyllosticta citricarpa, baart de Argentijnse citrussector zorgen vanwege de complexiteit van de ziekte en de moeilijke detectie ervan. Nadat Citrus Black Spot in diverse partijen Argentijnse citroenen in Europese havens werd aangetroffen, hebben de Argentijnse Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) en de Citrusvereniging van Noordwest-Argentinië (ANOC) besloten de export van citroenen naar de EU voor de rest van het seizoen op te schorten.

Volgens Soledad Carbajo, onderzoekster van de citrusafdeling binnen het Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA), is precieze kennis van de ziekte essentieel om de meest geschikte maatregelen voor de controle en de bestrijding ervan te kunnen bepalen.

Ze benadrukt het belang van permanente controles om de aanwezigheid van de schimmel in partijen tijdig te detecteren. “Hoe vroeger we erbij zijn, hoe beter we ermee kunnen omgaan,” waarschuwt ze. De specialiste raadt aan om het bladafval te verwijderen of de afbraak ervan te versnellen, regelmatig snoeibeurten te houden om de plantgezondheid te bevorderen, de overdracht van takken of gelijk welk citrusmateriaal van de ene plaats naar de andere te vermijden en fruit te verwijderen dat niet is geoogst. Daarnaast geeft ze ook de raad om de boomgaard te onderhouden met een zorgvuldig uitgekiend voedings- en irrigatieplan.

Ook Blanca Canteros, onderzoekster aan het INTA, benadrukt dat de epidemiologische aspecten die de toename van de ziekte bevorderen, bestaan uit de lange periode van bladval en vrijlating van ascosporen, de permanente aanwezigheid van vatbaar weefsel en van de bron van het besmettingsmateriaal, de lange latentieperiode van de ziekte en de moeilijkheden bij de diagnose.

Beide specialisten zijn het erover eens dat als de ziekte eenmaal op een bedrijf wordt vastgesteld, de uitroeiing van de schimmel als bijna onmogelijk wordt beschouwd.

Verspreiding
Om de ziekte te kunnen controleren, zo leggen beide specialisten uit, is het belangrijk om te weten dat de ziekteverwekker twee infectieuze structuren ontwikkelt: ascosporen en conidiën.

Ascosporen ontwikkelen zich op gevallen bladeren of bladafval. Met de juiste temperatuur en vochtigheidsomstandigheden rijpen ze, worden ze met luchtstromen meegevoerd en dringen ze plantenweefsels binnen. Daar blijven ze gedurende een lange periode inactief totdat de schade opeens zichtbaar wordt tijdens de oogst of zelfs pas nadien.

Conidiën vormen zich in het midden van de letsels op de vruchten en bladeren. Ze kunnen zich ook ontwikkelen in bladafval en droge takken. Conidiën hebben water nodig om zich te verspreiden en vatbare weefsels te bereiken. Ze zijn bedekt met een slijmlaag en zijn zwaarder dan ascosporen, waardoor ze zich naar dichterbij zijnde weefsels binnen de plant verspreiden.

Bron: foodnewslatam.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven