Het belang van voorbehandeling en rijping van fruit

Consistent aanbod ready-to-eat-fruit jaagt vervolgaankopen aan

"Bananen zouden wereldwijd niet in het winkelschap liggen zonder voorbehandeling of rijping door middel van ethyleen," zegt Greg Akins, directeur van Catalytic Generators. "Hetzelfde geldt voor vrijwel alle rijpe tomaten in de winkel. De afgelopen jaren hebben retailers de voordelen van voorbehandeling en rijping van fruit ervaren. Niet alleen bananen maar ook andere fruitsoorten, zoals avocado's, peren, mango's, papaja's, perziken en pruimen, zijn steeds vaker eetrijp verkrijgbaar."

Avocado's uitgestald naast andere AGF met in het midden een display met ready-to-eat-fruit.  

Terugkerende klanten en grotere aantallen
Wat jaagt de verkrijgbaarheid van gerijpt fruit op winkelniveau aan? "Het grootste pluspunt van voorbehandeling, zoals dit al jaren gebeurt bij bananen in de retail, is een hogere omzet," antwoordt Akins. "Het stelt consumenten in staat om niet alleen producten te kopen die zij op de dag van aankoop willen consumeren, maar ook voor gebruik op een later moment in de week," voegt hij eraan toe.

"Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat retailers die consistent ready-to-eat-fruit aanbieden op meer terugkerende klanten kunnen rekenen en dat deze klanten ook grotere aantallen inkopen." Klanttevredenheid en vervolgaankopen waren de afgelopen jaren de voornaamste drijfveren voor retailers om meer gerijpt fruit aan te bieden.

Bord om klanten te informeren over de diverse stadia van rijpheid van avocado's.

Kansen voor mango's
Voorbehandeld fruit dat rijp en ready-to-eat is, heeft een positieve invloed op de algehele consumentenervaring. Vaak worden de groenten en fruit in speciale displays in de winkel uitgestald, zodat klanten het gemakkelijker kunnen herkennen. "We zien nu displays met rijpe tomaten en avocado's die direct geschikt zijn voor het bereiden van bijvoorbeeld guacamole," zegt Katlynn Blackburn van Catalytic Generators. "Bananen en peren kunnen bijvoorbeeld na aankoop meteen worden meegegeven in de lunchbox van kinderen zonder dat ze eerst een week op de fruitschaal hoeven te rijpen," voegt ze eraan toe.

Voor bepaalde fruitsoorten, zoals bananen, geldt dat 100% van het verkrijgbare product is voorbehandeld en gerijpt met behulp van ethyleen voor het de consument bereikt. Er zijn echter fruitsoorten die nog volop mogelijkheden bieden voor voorbehandeling en rijping om zo de consumentenervaring te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn mango's. "De verkrijgbaarheid van rijpe mango's in de retail biedt nog volop kansen."

Rijpe bananen en peren. Consumenten kunnen kiezen tussen rijpe en minder rijpe peren.

Opwarmingsproces
Wat is voorbehandeling eigenlijk? Dit is feitelijk het opwarmingsproces nadat het fruit het koelhuis heeft verlaten," legt Akins uit. "De behandeling verwijst naar de toepassing van ethyleen, een natuurlijk planthormoon dat door fruit wordt aangemaakt tijdens de rijping." Zodra het fruit in de rijpkamer wordt geplaatst en op de juiste temperatuur is gebracht, wordt er ethyleen gebruikt om het fruit te laten rijpen. De ethyleengeneratoren van Catalytic Generators en het Ethy-Gen II Ripening Concentrate vormen een systeem dat bij correct gebruik concentraties afgeeft die optimaal zijn voor de rijping van verschillende fruitsoorten.

De concentratie ethyleen is afhankelijk van de fruitsoort en de toepassingsduur wordt bepaald aan de hand van de rijpingsgraad van de producten bij aankomst. Elke fruitsoort reageert hier anders op. Met behulp van ethyleen zullen veel fruitsoorten op dezelfde manier rijpen na de oogst als aan de plant, omdat de externe bron van ethyleen in de rijpkamer het fruit activeert om zelf ethyleen af te geven. "Dit is de reden dat avoaco's, bananen en tomaten veruit de populairste fruitsoorten zijn voor het rijpen met ethyleen, maar er zijn nog volop mogelijkheden om de voordelen van dit rijpingssysteem te benutten voor andere fruitcategorieën."

"Onze generatoren zijn gebruiksvriendelijk en staan garant voor een continue ethyleenproductie voor een optimale rijping," zegt Akins. "Ze zijn een veilige en gebruiksvriendelijk bron van ethyleen."

Voor een uitgebreide lijst van fruitsoorten die met ethyleen kunnen worden gerijpt, klik hier of neem contact op met:

Greg Akins
Catalytic Generators
+1 757 855 0191
info@catalyticgenerators.com
www.catalyticgenerators.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven