15.000 ton Moldavische pruimen kunnen belastingvrij naar de EU worden geëxporteerd

"Ondanks de voorjaarsvorst die de boomgaarden in sommige regio's in Moldavië heeft getroffen, zullen we kwalitatief goede pruimen kunnen leveren aan kopers uit verschillende landen over de hele wereld," zegt Iurie Fala, directeur van de Fruit Producers and Exporters Association Moldova Fruct.

De Moldavische telers verwachten een goede en hoogwaardige pruimenoogst voor het lopende seizoen. Op dit moment wordt er in Moldavië op 22.000 ha aan pruimen geteeld, met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 100.000 ton.

"De inspanningen die de Moldova Fruct Association en haar leden de afgelopen jaren hebben geleverd, hebben ervoor gezorgd dat veel klanten kunnen genieten van ons fruit vanwege de unieke smaak en zoetheid ervan, met name van de rassen die het meest worden geteeld in het land, zoals Stanley, Kabardinca of President. Focus op kwaliteit en goede relaties met onze zakenpartners zijn kernwaarden die door de leden van onze vereniging worden gedeeld. Het aantal bedrijven met GlobalGAP/GRASP en andere kwaliteitscertificaten neemt elk jaar toe. Dit toont de toename van het professionalisme in de sector aan. Als gevolg daarvan veroveren onze pruimen elk jaar nieuwe markten, zodat steeds meer consumenten ontdekken dat smaak het verschil maakt als ze het over Moldavisch fruit hebben."

De afgelopen vijf jaar hebben de Moldavische pruimenexporteurs een toppositie op de Roemeense markt verworven en hebben zij zich op nieuwe markten gevestigd, zoals in Polen, Tsjechië, Letland en, meer recentelijk, in Oostenrijk en Duitsland. In 2019 werd meer dan 1.300 ton pruimen geëxporteerd naar Duitsland en 700 ton naar Oostenrijk, wat meer dan het dubbele is in vergelijking met het jaar ervoor voor beide markten. Duitse afnemers waarderen de kwaliteit van het uit Moldavië geleverde fruit en vertegenwoordigers willen hun import van fruit uit de Republiek Moldavië dan ook uitbreiden.

Aangezien Moldavië in 2019 meer dan 19.000 ton pruimen naar de EU-markt heeft geëxporteerd, heeft de EU sinds dit jaar de tarieven voor pruimen verhoogd van 10.000 tot 15.000 ton, die belastingvrij naar de EU kunnen worden uitgevoerd.

Zowel op de oostelijke als op de westelijke markt is er veel vraag naar Moldavische pruimen die het op één na meest geëxporteerde fruit uit Moldavië zijn. Het land behoort tot de top 10 van pruimenexporteurs in de wereld.

Voor meer informatie:
Adrian Cojocaru
Moldova Fruct
+373 69140614
acojocaru@moldovafruct.md
www.moldovafruct.md/en


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven