Stephanie van der Merwe, AL 3 BOERDERY

Grote Zuid-Afrikaanse groenteteler voegt dragonfruit aan portfolio toe

Op AL 3 BOERDERY in Limpopo worden sinds maart uien gerooid. Het bedrijf behoort tot de grootste telers van aardappelen, uien en pompoenen in het noorden van Zuid-Afrika.

De marketingstrategie van AL 3 richt zich vrijwel uitsluitend op de Zuid-Afrikaanse AGF-markt en het bedrijf levert jaarlijks zo'n 40.000 ton aardappelen aan markten in het hele land, waarvan slechts zeer bescheiden aantallen voor de retail bestemd zijn.  

Voorbereiden van aardappelvelden in de noordelijke provincie Limpopo (foto: AL 3 BOERDERY)

De klappen die de aardappelmarkt in maart en april kreeg als gevolg van de sluiting van de horeca bleven het bedrijf bespaard. In Kimberley ging het seizoen namelijk pas in mei van start en het hoofdseizoen in de regio's Dendron en Waterpoort in Limpopo zal pas in september aanvangen. 

Het uienseizoen zal nog minimaal twee weken duren. "Het seizoen had veel slechter uit kunnen pakken, maar is stukken beter verlopen dan verwacht dankzij de sterke vraag naar uien," zegt Stephanie van der Merwe, brandmanager bij AL 3. 

De uienprijzen zijn in juli iets gestegen en vanaf maart waren de prijzen overwegend goed. 

Een aardappelveld dat wordt geïrrigeerd met het Dragon line-systeem (Foto: AL 3 BOERDERY)

Het besparen van water is cruciaal voor AL3 BOERDERY, dat erin geslaagd is om haar waterverbruik met 30% terug te brengen door middel van het Dragon line-systeem.  

Het bedrijf bestaat uit vier onderdelen, waarvan twee zich in Limpopo bevinden (Dendron en Waterpoort), één in Noordkaap (in de buurt van Kimberley) en één in Mpumalanga Highveld (Ermelo). 

Teelt dragonfruit vereist extreem weinig water
Een opvallende stap was het de uitbreiding met dragonfruit. Het  bedrijf heeft inmiddels 10 hectare aangeplant met dragonfruitrassen uit drie verschillende veredelingsprogramma's in de provincies Limpopo, Guateng en Oostkaap.

De dagelijks gesnoeide en op trellis groeiende dragonfruitbomen van AL 3 BOERDERY in de regio Waterpoort in de provincie Limpopo

De nieuwe generatie dragonfruit heeft een beduidend hogere Brix dan het witvlezige fruit waar Zuid-Afrikanen mee bekend zijn.

Qua waterbehoefte is het één van de meest gunstige fruitcategorieën aangezien zij tot de cactusfamilie behoort, waardoor het een zeer veelbelovende categorie voor Zuid-Afrika is. (Dragonfruit is wel zeer arbeidsintensief en dient in de winterperiode dagelijks te worden gesnoeid om de vegetatieve groei te remmen en de aanmaak van knoppen te bevorderen). 

Voorlopig richt het bedrijf zich op het openen van de Zuid-Afrikaanse dragonfruitmarkt maar het sluit export in de toekomst beslist niet uit. Het oogstseizoen van Zuid-Afrikaans dragonfruit loopt namelijk tegengesteld aan dat op het noordelijk halfrond. 

Hoewel de bloemen van dragonfruit 's nachts bloeien, oefenen ze een enorme aantrekkingskracht uit op bijen. Er zijn korven geplaatst voor de bestuiving en er wordt eveneens gebruik gemaakt van een blazer die lucht over de meeldraden blaast om de bestuiving te bevorderen. 

Volgend seizoen wordt de twee commerciële oogst verwacht. De oogst van dit jaar werd gekenmerkt door pieken als gevolg van regenval en zeer lage temperaturen. 

Voor meer informatie: 
Stephanie van der Merwe
AL 3 BOERDERY
info@al3.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven