Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israëlische satelliettechnologie voor irrigatie in Zuid-Afrika

Het Israëlische bedrijf GESHEM heeft software voor de planning van irrigatie ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van satelliettechnologie. Het systeem van GESHEM wordt nu toegepast bij teeltbedrijven in Zuid-Afrika. 

"Elk commercieel teeltbedrijf heeft gemiddeld vijf tot zes verschillende softwarepakketten in gebruikt. Deze pakketten werken met verschillende platforms en gaan uit van verschillende databases. Door de enorme stappen op het gebied van landbouwontwikkeling van de afgelopen 50 jaar zijn telers steeds meer afhankelijk geworden van technologie", aldus GESHEM-CEO Sagi Pinkas. 

Pinkas is van mening dat geografische statistieken van satellieten in een baan om de aarde een sleutelrol spelen voor moderne landbouw.

"Telers steken veel energie in het verkrijgen van data, maar krijgen daar vrij weinig voor terug", aldus Pinkas. "Ze vragen voortdurend om hulp bij het optimaliseren van dataverwerking. We hebben daarom geautomatiseerde mogelijkheden voor dataverwerking voor alle belangrijke onderdelen van het teeltproces ontwikkeld, zoals voor irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Ook hebben we mogelijkheden gecreëerd, zoals voor automatische traceerbaarheid. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid benodigde data drastisch wordt verminderd en er beter kan worden gefocust op de essentie van de teelt."

Volgens Pinkas is een van de grootste uitdagingen voor telers het residu van gewasbeschermingsmiddelen. "Als een teler zijn areaal opnieuw indeelt, is hij of zij soms gedwongen om de grond minder efficiënt te beheren omdat er geen fouten mogen worden gemaakt met gewasbeschermingsmiddelen. Wij hebben een automatische oplossing voor dit probleem ontwikkeld. De unieke mogelijkheden van ons GIS-pakket zorgen ervoor dat conflicten met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden vermeden. Hierdoor kan het areaal effectiever worden benut en kan er op kosten worden bespaard. Wat het systeem uniek maakt, is dat de  geautomatiseerde alarmfunctie niet alleen over het gehele terrein wordt geactiveerd, maar dat het alarm ook van toepassing is op specifieke onderdelen van dit terrein.”

“We zorgen door middel van de installatie van sensoren op tractors en sproeimachines ervoor dat de teler beter in verbinding staat met zijn teeltgrond. Ons systeem zorgt voor meer zicht op wat er op het terrein gebeurt. Door fouten in de gaten te houden zoals een verkeerde selectie van de teeltgrond, een verkeerde snelheid of fouten met betrekking tot besproeiing kan de teler hier direct op reageren. Het direct verhelpen van verkeerd gekozen acties zorgt ervoor dat er fors op kosten kan worden bespaard."

Pinkas licht toe hoe Dr. Offer Rozenstein van het Volcani Center een oplossing op basis van cloudtechnologie heeft ontwikkeld, waarmee telers op basis van satellietgegevens hun irrigatie kunnen plannen. Hierdoor is het niet meer nodig om sensoren op het eigen terrein te installeren. De teler kan beslissingen voor irrigatie maken op basis van beelden met een resolutie van 10 meter.

Nauwkeurige aanwijzingen voor irrigatie
"Een van de doelstellingen van de oplossingen van GESHEM is om niet langer nog gebruik te hoeven maken van lokaal geïnstalleerde sensoren voor vochtigheid. Deze sensoren hebben twee enorme nadelen. Ten eerste hebben deze sensoren onderhoud nodig. Hoe groter het teeltbedrijf, des te lastiger dit onderhoud wordt. Een ander nadeel is dat hoewel deze sensoren zeer nauwkeurig zijn, deze nauwkeurigheid is beperkt tot een gebied van slechts twee vierkante meter. Dit kan voor enorme problemen zorgen bij een teeltbedrijf dat grote omvang heeft en bovendien qua terrein niet altijd homogeen is. Een systeem op basis van satellietgegevens komt qua nauwkeurigheid goed bij het gebruik van sensoren in de buurt. De satelliettechnologie heeft bovendien het voordeel dat 100% van het teeltbedrijf wordt nagekeken. Zo kan een uniform plan voor irrigatie worden opgesteld, kunnen ziektes worden vermeden en kan veel geld worden bespaard.”

Het Volcani Institute liet de methode ontwikkelen om een prognose voor waterverbruik door de teeltsector te kunnen geven. De technologie werd in eerste instantie getest bij katoen- en tomatenplantages, waarbij het systeem succesvol bleek. GESHEM brengt deze technologie nu naar Zuid-Afrika. Het Israëlische bedrijf koos voor specifiek deze regio wegens de professionele houding van Zuid-Afrikaanse telers.

Tomato crop at Liseli Farms where a pilot programme was launched on the bank of the Zambesi Rver, Zambia

“Bij GESHEM wordt 25% tot 30% van ons inkomen gebruikt voor onderzoek. Een bedrijf dat met ons samenwerkt, investeert in zichzelf en zorgt ervoor dat er direct met geavanceerde technologie wordt gewerkt, in plaats van dat je hier eerst nog naar op zoek moet", zegt Pinkas.

“Ik kan zeggen erg blij te zijn met onze samenwerking met het Volcani Institute. Naar onze mening is dit hèt toonaangevende instituut voor landbouwonderzoek in Israël. De onderzoekers die hieraan verbonden zijn zijn erg professioneel en werken goed samen, wat precies overeenkomst met onze visie en missie," zegt Pinkas tot slot.

Voor meer informatie:
Sagi Pinkas
GESHEM
+ 972-507924324
sagipinkas@geshem-ag.com
https://www.geshem-ag.com/

Kobus Hurter
AgricultSURE
Tel:+27 658 2978
kobus@agricultSURE.co.za

Publicatiedatum: