Turkse kersenopbrengst hoger dan vorig jaar

Het Turkse kersenseizoen is bijna afgerond. Voor de Turkse exporteur Ani Tarim was het seizoen ondanks een aantal uitdagingen toch succesvol. Hoewel de prijzen aan het begin van het seizoen nadelig waren voor het concurrerend vermogen van Turkse kersenexporteurs, heeft het uitstekende weer gezorgd voor een goede kwaliteit van de kersen.

Het is inmiddels al weer drie maanden geleden dat het kersenseizoen van Turkije voor het jaar 2020 van start ging. Volgens marketing manager Mehmet Çakmak van Ani Tarim was het een levendig seizoen met hoogte- en dieptepunten. "We hebben eerlijk gezegd een ongemakkelijke start gehad dit seizoen in verband met de prijzen voor vroege rassen. Ook kregen we te maken met de problemen rondom COVID-19. Omdat de kwaliteit van de vroege rassen niet zo hoog was, gaf dit ons een nadelige positie bij het aanschaffen van kersen tegen een scherpe prijs voor de export. Nadat het volume van de kersen uit verschillende teeltgebieden als Manisa en Denizli geleidelijk aan toe nam, begonnen de prijzen naar een redelijk niveau te dalen. Dit gold met name voor het ras Ziraat 0900. Rond medio juni leverden we kersen van onze eigen teeltbedrijven in Eğirdir-Isparta en kochten we kersen in van de regio's Uluborlu-Isparta, Akşehir en Sultandağı-Afyon. Rond medio juli werd de oogst van onze eigen faciliteiten in Beyşehir voltooid. We beleven toen nog late kersenrassen inkopen vanuit de regio's Hadim-Konya en Ulukışla-Niğde. We zijn van plan om in het begin van augustus de laatste kersen van dit seizoen te exporteren.”

Voordat het kersenseizoen van start ging, had Ani Tarim dit jaar als doel om nieuwe markten te vinden voor zijn aanbod. Volgens Çakmak is het bedrijf daarin geslaagd. "We hebben goede resultaten kunnen laten zien in dit jaar, door nieuwe markten en partners te bereiken. Sommige nieuwe markten die we hebben aangeboord zijn Qatar, Oman, Indonesië, Noorwegen, Kenia en Zuid-Afrika. De nieuwe sorteermachines en pakstations die we hebben geïnstalleerd, hebben onze bedrijfsvoering versneld en verbeterd. We ramen het volume aan kersen dat we dit seizoen hebben verwerkt op ongeveer 6.500 ton.”

Er waren echter ook problemen tijdens het seizoen. Zo had de pandemie een negatieve invloed. Volgens Çakmak waren met name de logistieke kosten groot toen COVID-19 eenmaal uitbrak. "Net als andere handelaren hebben ook wij te maken gehad met de onvermijdelijke nadelige gevolgen van het coronavirus voor onze omzet. In sommige weken bewoog de vraag vanuit Europa zich in golven, omdat de horecasector niet goed functioneerde. Ook hebben we te maken gehad met uitdagingen qua logistiek. De kosten voor zowel luchtvracht als vervoer over land namen toe, terwijl zowel de internationale als lokale leveringsketens door de pandemie werden verstoord. Hierdoor was het moeilijk voor ons om in bepaalde markten te concurreren met andere landen die kersen produceren. Zoals je zou verwachten, was er sprake van een aantal vertragingen op het laatste moment of van plotselinge veranderingen in de reisschema's van luchtvrachten. Ondanks deze obstakels hebben we echter tot nu toe met succes al onze export plaats laten vinden.”

“Het is duidelijk dat Turkse kersentelers dit jaar wat betreft opbrengst en kwaliteit een uitstekend kersenseizoen hebben. De gunstige omstandigheden van vlak voor de oogst hebben ervoor gezorgd dat veel telers fruit van goede kwaliteit aan de markt konden presenteren. We ramen de totale opbrengst van Turkse kersentelers met het einde van dit seizoen op hoger dan het resultaat van 664.000 ton van vorig jaar. De gunstige situatie op teeltbedrijven heeft Turkse exporteurs goed geholpen bij de marketing en export. De export staat tot nu toe op een volume van meer dan 85.000 ton. Net als bij andere producerende landen in Europa loopt het kersenseizoen in Turkije nu op zijn einde. Na het kersenseizoen gaat Ani Tarim verder met zwarte vijgen uit Bursa en de export van druiven uit Bursa en Manisa. Dit begint vanaf de derde week van augustus", zegt Çakmak tot slot.

Voor meer informatie:
Mehmet Çakmak
Anı Tarım Fresh Fruit Ltd.Co.
Tel: +90 246 334 20 04
Mob: +90 539 850 30 32
Email: marketing@anitarim.com.tr  
www.anitarim.com.tr  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven