Europese aardappelmarkt (week 30)

De afgelopen 2-3 weken was er sprake van een beperkte vraag en lage prijzen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: sommige fabrieken zijn nog steeds de oude aardappelen aan het verwerken: bijna uitsluitend de aardappelen die op basis van een contract geleverd moeten worden. Er vinden zeldzame transacties plaats van 3,00 €/q voor de oude aardappelen.
Er vinden zeer weinig transacties plaats (wegens gebrek aan vraag) voor de nieuwe aardappelen, maar de prijzen zijn weer gedaald tot 3,00 €/q.

De kwaliteit van de vroege aardappelen (Amora, Anosta, Première...) is goed tot zeer goed (ondanks een gebrek aan de juiste maat/lengte voor sommige partijen en/of rassen) met gemiddelde tot goede opbrengsten (25 tot 35 t/ha), een uitstekend onderwatergewicht (soms zelfs te hoog), en verhoudingen van 50 mm boven 70% (voor Amora) en vaak een stuk daarboven voor de aardappelen in het Rijnland.

Vroege Belgische aardappelen: heel weinig vrijhandel. De fabrieken hebben meestal genoeg aan de gecontracteerde nieuwe aardappelen. De telersprijs ligt rond de 3,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

De fabrieken werken nog met contracten voor de oude aardappelen (en zullen dat nog één tot enkele weken blijven doen). De volumes zeldzame aardappelen worden verwerkt tot veevoer en aardappelschijven. De industriële activiteit heeft zich beter hersteld dan aanvankelijk werd verwacht, maar de prijzen zijn niet gestegen. Sterker nog: ze zijn de afgelopen 2-3 weken gedaald. De prijzen lagen vorige week tussen de 2,00 en de 2,50 €/q.

De fabrieken hebben in juni 274.300 ton aardappelen verwerkt, 22.400 ton minder dan in juni 2019, maar wel met een bezettingsgraad van 92%! Tussen maart 2020 en juni 2020 heeft de industrie 972.800 ton verwerkt, vergeleken met 1.284.000 ton tussen maart 2019 en juni 2019 (24%). Op jaarbasis (juli 2019 tot juni 2020) hebben verwerkers nu 3,55 miljoen ton verwerkt, vergeleken met 3,82 miljoen ton in 2019 (6,8%).

Vroege aardappelen voor de versmarkt: de prijzen liggen tussen de 20 en de 45 €/qt, afhankelijk van het ras, de kwaliteit en de bestemming.

Duitsland 
Versmarkt voor vroege inheemse aardappelen: er is sprake van een minimale knolvorming, ook bij de ‘Anschluβsorten’ (half vroeg, tussen vroege aardappelen en bewaaraardappelen in). Er worden dringende oproepen gedaan om op tijd te oogsten om het ontstaan van buitensporig grote aardappelen te vermijden. Die aardappelen zijn immers niet gemakkelijk af te zetten! De prijsdaling voor vroege aardappelen op de versmarkt lijkt zich te hebben gestabiliseerd. Er zijn nog geen nieuwe prijsopgaven voor de vroege aardappelen voor verwerking (het is wel bekend dat de prijzen laag zijn). De fabrieken werken nog met de oude aardappelen of zijn gesloten of in onderhoud. Enkele van de aardappelen worden aan schillers verkocht...

Vroege importaardappelen: er komen geen vroege aardappelen meer uit Zuid-Europa...

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. Innovator: geen prijsopgaven.

De prijzen van de aardappelen voor ander gebruik (biogas, veevoer…) liggen rond de 2,00 €/qt (2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: telersprijzen Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle deelstaten, €/ton.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven