Alexander Willemsen (Zegra)

Stijgende vraag naar groene asperges in Duitsland

Ongeveer vijf jaar geleden namen Andre en Alexander Willemsen de firma Zegra over: sindsdien kon de productiecapaciteit in de kweek van jonge aspergeplanten aanzienlijk vergroot worden. Tegenwoordig runnen de broers een gezond, groeiend bedrijf aan de Duits-Nederlandse grens met 150 hectare aspergeteelt en circa 35 hectare voor de kweek van jonge aspergeplanten. Vooral op het gebied van groene asperges is het potentieel nog lang niet uitgeput, zegt Alexander Willemsen in een interview.

De huidige firma omvat twee losse bedrijven: één in het Nederlandse Vlodrop en één in Wassenberg aan de Duitse zijde van de grens. "Op ons Duitse bedrijf kweken we het grootste deel van de jonge planten: in het voorjaar moeten we vanwege de zware grond weliswaar iets langer wachten voordat we kunnen rooien. Daarvoor krijgen we echter wel kwalitatief hoogwaardige jonge planten terug.“ In het volgende jaar zullen de ambitieuze broers nogmaals een capaciteitsuitbreiding verwezenlijken. Want zo'n 500 meter bij de huidige standplaats in Wassenberg vandaan moet een compleet nieuw bedrijf ontstaan, onthullen ze.

De aspergeteelt van het familiebedrijf omvat in totaal 150 hectare. Op circa 110 hectare worden witte asperges geteeld. Groene asperges groeien op circa 30 hectare. Aanvullend is er nog 10 hectare met jonge planten. De jonge planten worden in Duitsland evenals in het Europese buitenland verkocht.

Pionier op het gebied van groene asperges
Over het algemeen is de aspergemarkt eerder oververzadigd, ziet Alexander, hoewel de groene asperge snel aan betekenis wint. "Naar mijn idee is er sprake van een snel stijgende vraag naar groene asperges. We hoorden destijds - twintig jaar geleden - tot de eersten die begonnen met de teelt van groene asperges. Onze groene asperges van de rassen Backlim, Gijnlim en Cumulus komen ook alleen van jonge plantages, omdat we alleen zo aan de kwaliteitseisen van de levensmiddelenhandel kunnen voldoen. Bovendien worden onze groene asperges ook in België geveild.“ Maar ook in de directe verkoop heeft men een toegenomen vraag naar groene asperges opgemerkt: "Vanwege corona zijn meer jonge mensen naar onze stands gekomen en hebben we dubbele hoeveelheden kunnen verkopen."


Sortering van de jonge aspergeplanten

Ook op het gebied van vermeerdering is de groene asperge in opkomst binnen de Duitse en internationale teelt. "Hoewel de groene asperge tot nu toe slechts 20 procent van onze jonge planten uitmaakt, stellen we heugelijke groeipercentages vast. Iedere tweede aanvraag is momenteel voor groene asperges", luidt het verder.


Alexander Willemsen en mevrouw Jakobs tijdens de expoSE 2018 in Karlsruhe. / Foto: Freshplaza.de

Buitengewoon aspergeseizoen
Alles bij elkaar kijkt het management van Zegra GmbH tevreden terug naar het aspergeseizoen van dit jaar hoewel de coronapandemie ook bij het familiebedrijf nog lang in herinnering zal blijven. "Men moest het dit jaar met duidelijk minder personeel redden. Al in maart moest men nadenken: welk areaal bedek ik überhaupt nog met folie, zodat er later geoogst kan worden. Ook wij hebben uiteindelijk circa 20 procent van het tonnage niet geoogst. Achteraf gezien hadden we het toch kunnen proberen maar wanneer het seizoen echter eenmaal van start is gegaan, laat een perceel zich echter niet meer activeren.“


Aspergeplantage van de firma Zegra 

Als teler, vermeerderaar en adviseur omvat de dienstverlening van Zegra GmbH alle niveaus van de toegevoegde waardeketen van asperges: van de plant tot aan het handelsproduct. Vooral wat betreft de grote diversiteit aan rassen is Alexander eerder sceptisch. "We hebben in de afgelopen jaren zoveel rassen zien komen en gaan. De zaaigoedproducenten hebben de afgelopen jaren enkele hele goede rassen ontwikkeld die zich succesvol op de markt konden positioneren. Alles bij elkaar zijn we rastechnisch gezien voor het eerst goed opgesteld: we hebben vroege tot late soorten in de juiste kwaliteit. Er moeten alleen nog maar soorten gelanceerd worden die een meerwaarde hebben voor de branche", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Zegra Spargelwelt GmbH & Co. KG
Alexander Willemsen
Zollstr. 50a
41849 Wassenberg
Tel.: 0 24 32 - 89 27 34
Fax: 0 24 32 - 89 27 35
E-mail: info@zegra.de 
www.zegra.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven