Is het zorgvuldig wassen van bladgroenten voldoende om salmonella te weren?

Voedselvergiftigingen in de zomer gebeuren vaak via het micro-organisme Salmonella, bijvoorbeeld bij het eten van niet goed gewassen bladgroenten.

Plantenbioloog Harsh Bais en zijn collega's van de Universiteit van Delaware hebben aangetoond dat het grondig wassen van groenten Salmonella mogelijk niet volledig elimineert. Sommige stammen van deze bacterie zouden immers een methode hebben ontwikkeld om in het blad van de plant binnen te sluipen. Ze verstoppen zich in de huidmondjes - kleine gaatjes die zich op natuurlijke wijze openen en sluiten om de temperatuur te regelen - met een manoeuvre dat lijkt op de truc met het legendarische Trojaanse paard.

Deze ontdekking zou in de toekomst wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor hoe we omgaan met het concept voedselzekerheid, zowel bij de teelt van bepaalde groenten als bij de verwerking, afzet en consumptie.

Volgens de onderzoekers gaat het om een geval van een menselijke ziekteverwekker die zich vreemd genoeg gedraagt alsof hij een ziekteverwekker voor planten is. Bovendien wordt het duidelijk dat naarmate planten evolueren om de opbrengst te verhogen er een verlies aan immuniteitspotentieel optreedt en bij consumptie het risico op infectie toeneemt. Hetzelfde geldt voor de teelt van bladgroenten dicht bij veehouderijen.

Bacteriën die zich al in de bladeren van planten hebben ingekapseld kunnen overigens niet verwijderd worden met wassen of chemische behandelingen. In deze gevallen worden infecties veelal verspreid door het water of zelfs door menselijk contact.

Toch stellen de onderzoekers vast dat er vooruitgang wordt gemaakt op het vlak van biologische en voedselveiligheidscontroles op zowel irrigatie- als reinigingssystemen. Ze merken op dat vooral niet verwerkte of niet gecontroleerde producten voedselinfecties kunnen blijven overdragen.

Bron: elespanol.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven