Record Turkse kersenexport

Turkije zal een nieuw exportrecord vestigen. Van 1 januari tot 21 juli 2020 exporteerde het land kersen naar 60 landen met een waarde van €182,8 mln. Het doel was om € 172,5 mln te halen tegen het einde van het seizoen. Aangezien dit doel al bereikt is, is het doel nu vastgesteld op € 215 mln.

In 2019 exporteerde Turkije voor € 157,5 mln aan kersen. Volgens de cijfers van de Aegean Exporters Association exporteerde Turkije tot midden juli 70.000 ton kersen voor € 163,9 mln. Vorig jaar in dezelfde periode exporteerde het land hetzelfde volume - 70.000 ton - voor een waarde van € 143,2 mln. Dit wijst op een stijging van de waarde van Turkse kersen.

Terwijl de Turkse kersenexport qua volume gelijk bleef, steeg deze in waarde met 15%, aldus Hayrettin Ucak, voorzitter van de Aegean Fresh Fruits and Vegetables Association. Ucak verklaarde dat Turkije het record van vorig jaar al voor het einde van het seizoen heeft gebroken en dat zij hopen de exportcijfers verder te kunnen verhogen.

"In 2020 verhoogden we onze export naar China en Hong Kong met 50% van € 4,4 mln naar € 6,9 mln. We verwachten de komende jaren onze kersenexport naar het Verre Oosten verder te verhogen."

"Concurrentie in kersen was zwaar"                                                "In Rusland, één van onze belangrijkste exportmarkten, concurreren we met Griekenland, Iran, Italië, Oezbekistan, Servië, Roemenië, Moldavië en Spanje. Door de gestegen transportkosten waren onze prijzen hoger en de concurrentie was stevig. Ook al begonnen we een beetje traag, nu staan we op het punt om het seizoen met succes af te sluiten".

Duitsers en Russen geven de voorkeur aan Turkse kersen  Duitsland was de belangrijkste exportmarkt voor Turkse kersen. Van 1 januari tot 13 juli 2020 exporteerde Turkije voor € 68,1 mln aan kersen naar Duitsland. Rusland was de tweede grootste markt voor Turkse kersen. Turkije exporteerde € 36,2 mln aan kersen naar Rusland. Oostenrijk was de derde met een exportwaarde van € 11,2 mln. Deze landen werden gevolgd door Noorwegen, Nederland, Italië, Hong Kong, Zwitserland, China, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

"We hebben ons doel als € 215 mln herzien"                           

Ucak herinnerde eraan dat het doel € 215 mln was in het begin van het seizoen. "Tijdens de pandemie waren de eisen voor Turkse tuinbouwproducten hoog en kersen vormden geen uitzondering. Onze kersen zijn van hoge kwaliteit dit seizoen en hebben dus een voordeel in de markt. We hebben ons doel van € 215 mln herzien."

Bron: Dunya, AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven