Minder appels en gelijke oogst peren in Nederland verwacht

Dit jaar zullen in Nederland naar verwachting minder appels worden
geplukt dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst vergelijkbaar is met die in 2019. De Nederlandse oogstraming komt uit op 234 miljoen kilo appels en 373 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming.

In de periode van 8 tot en met 21 juli zijn metingen gedaan in boomgaarden representatief verdeeld over Nederland. Door goede weersomstandigheden is sprake van een regelmatig groeiseizoen. Telers verwachten een kwalitatief goede oogst. De totale appelpluk wordt 14 procent lager ingeschat dan in 2019 door vooral minder stuks aan de bomen. De perenoogst is even hoog geraamd als vorig jaar.
Vanaf medio augustus is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar en kan de consument weer genieten van de smakelijke nieuwe oogst.

Appels worden dit jaar geteeld op 6.200 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Dit is drie procent lager dan vorig jaar en daarmee zet de dalende trend nog steeds voort. Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 90 miljoen kilo Elstar geoogst ten opzichte van 109 miljoen kilo vorig jaar. Het tweede ras is Jonagold (incl. Jonagored) waarbij uitgegaan wordt van 52 miljoen kilo (67 miljoen kg in 2019).

De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. Hiermee is het oppervlak vergelijkbaar met vorig jaar. De oogst van Conference, goed voor driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 281 miljoen kilo. Op afstand volgen Doyenné du Comice en Beurré Alexander Lucas als meest geteelde perenrassen waarbij wordt uitgegaan van 27 miljoen kilo en 26 miljoen kilo.

Oogstraming appels en peren in Nederland


*) in de werkgroep oogstraming zijn vertegenwoordigd :
- de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO)
- GroentenFruit Huis
- Centraal Bureau voor de Statistiek
De werkgroep wordt geadviseerd door Delphy, die metingen verricht bij bedrijven verspreid over het hele land.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven