Overzicht wereldmarkt bananen

Bananen zijn een van de producten die naast citrus hebben kunnen profiteren van de toegenomen vraag in de markt als gevolg van het coronavirus. De vraag neemt echter met de zomer weer wat af door de concurrentie van het zomerfruit in de schappen van de supermarkt en bij de groenteboer. Toch is de daling sterker dan veel telers, exporteurs en importeurs in eerste instantie hadden verwacht. Hoewel dat nu dus zorgt voor lage prijzen is de verwachting dat verder naar het einde van het jaar toe de prijs weer gaat stijgen. Niet alleen omdat het zomerfruit dan uit de markt is maar ook omdat de verwachting is dat er minder bananen zullen worden geteeld door een tekort aan arbeiders in Zuid-Amerika als gevolg van het coronavirus. Hier en daar wordt ook droogte gemeld die eveneens van invloed kan zijn op de volumes.

Ecuador: Ondanks problemen in logistiek liep de export door
De bananenteelt in Ecuador is stabiel gebleven, evenals de export van het product ondanks de coronaperikelen in het land. Er was sprake van enige vertraging in de export als gevolg van uitdagingen in de logistiek en deels zorgde dat voor lagere volumes die verscheept werden. Toch bleef de totale markt stabiel, kwam de export niet stil te liggen en voldeed men aan de vraag van de markt. De prijs voor bananen is gezakt en is op het moment lager dan de telers hadden voorspeld. Deels heeft dit te maken met de extra kosten voor voorzorgsmaatregelen tegen het virus. Daarnaast is de vraag in de zomer naar bananen lager dan in de rest van het jaar door de concurrentie met het zomerfruit maar dat is iets wat normaal is in het jaar en de telers zijn daar op voorbereid.

Costa Rica: Arbeidstekort door strengere controles op plantages
Er is eindelijk enige stabiliteit in de bananenteelt in Costa Rica na een aantal zeer tumultueuze weken. Gezondheidsautoriteiten constateerden een toename van gevallen van Corona onder illegale immigranten. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat sommige bananenplantages een aanzienlijk deel van hun personeel uit Nicaragua haalden voor het werk en ze niet uitrusten met beschermde kleding of maatregelen namen voor social distance tussen de werknemers. Strengere controles resulteerden ook in een gebrek aan veldarbeiders en sommige bedrijven werden vanwege deze praktijken gesloten. Prijzen voor bananen uit de tweede klasse kost momenteel $7,50 (doos van 18,14 kilo) en uit de eerste klasse $10,59 (doos van 18,14 kilo).

Nederland: Bananen blijven plussen in de afzet
De afzet van bananen vertoont dit jaar een duidelijke plus. "In maart en april hebben we een behoorlijke piek gezien, waarin er  aanzienlijk meer bananen werden geconsumeerd. Inmiddels is die piek er wel af, maar plussen we nog altijd ten opzichte van andere jaren", vertelt een importeur. Volgens hem profiteert de banaan van zijn voedingswaarde, maar ook van zijn relatief lage prijs. "Ten opzichte van bijvoorbeeld een kilo appels is een banaan een goedkoop product. Ik kan me goed voorstellen dat de bestedingspatronen gaan veranderen en mensen terugvallen op goedkopere, gezonde voeding. Dat werkt positief voor de bananenverkoop. Normaal zijn juli en augustus de minste maanden in de bananenhandel en loopt de verkoop in de weken 30 t/m 34 een stuk terug. Nu is die daling minder, ook omdat veel mensen in eigen land vakantie houden. Ook bleef het aanbod van ander zomerfruit in eerste instantie best wel achter. Dit maakt het wat lastiger om te plannen wat je binnen moet laten komen, maar vooralsnog zijn vraag en aanbod mooi in balans."

Duitsland: Prijsdaling bij Klasse I en II
In de Duitse groothandel is een gestage prijsdaling zichtbaar bij zowel de Klasse I als II-handelswaar. Hier staat tegenover dat de prijzen ten tijde van Corona (medio april) tot recordhoogte waren gestegen (1,47 euro/kg). Vorig jaar rond dezelfde periode lag de kiloprijs op 1,41 euro/kg. Momenteel zijn de bananenprijzen vergelijkbaar met het gemiddelde in de voorgaande jaren. Dit blijkt uit recente cijfers van het federaal marktonderzoeksbureau BLE.

Op basis van volume is Ecuador hofleverancier van de Duitse markt met een exporttonnage van 355.084 ton in 2019. Colombia (329.707) en Costa Rica (323.507) vervolledigen de top 3 exportlanden. Opvallend is dat de totale opbrengt van de bananenexport een ander beeld laat zien. Hier is de top 3 precies omgekeerd: Costa Rica (224.225 T Euro), Colombia (212.854 T Euro) en Ecuador (211.593 T Euro). Duitsland is niet alleen grootafnemer van bananen maar tevens een belangrijk doorvoerland voor de Noord- en Oost-Europese markt (vanwege de havens van Bremen en Hamburg). Denemarken, Polen en Tsjechië zijn de voornaamste afzetmarkten voor wat betreft bananen.

Frankrijk: Droogte in Guadeloupe en Martinique is uitdaging voor Franse bananenteelt
Tijdens de lockdown was de banaan een van de producten die het goed deed in de verkoop. Van juni tot september is de vraag altijd wat minder, onder meer door de concurrentie met zomerfruit zoals perziken en nectarines. Dit jaar staat de productie voor de Franse banaan (Guadeloupe en Martinique) onder druk vanwege de droogte die begon in maart dit jaar. Naar verwachting gaat dat zijn invloed hebben op de volumes.

Italië: Prijs van bananen gezakt door afgenomen vraag
Bananen waren een van de weinige producten die het goed deden tijdens de lockdown. De vraag naar bananen was hoog en de voorraad was niet overvloedig aanwezig wat resulteerde in hoge prijzen. Op het moment is het aanbod stabiel en de vraag is lager dan tijdens de lockdown. Daarmee zijn de eerste klas bananen gedaald met 0,20 €/kg en bananen uit de tweede categorie zag een daling met ongeveer 0,20/0,30 €/kg.

Met name in de afgelopen 20 dagen is de verkoop van bananen gedaald. Dit is een typische trend in de zomerperiode. Maar dit jaar wordt de afname van de orders iets meer geaccentueerd, mede door de beperkte bestellingen uit de horeca. In deze periode zijn de prijzen voor de retail erg aantrekkelijk, met aanbiedingen van 0,99 € / kg in veel supermarktketens. Momenteel komen bananen uit Ecuador, Costa Rica en Colombia.

China: Vraag bereikt haar laagste punt
De Chinese bananen uit Hainan komen op het einde van het seizoen. De productie van bananen in Guangdong en Guangxi neemt geleidelijk toe. Guangxi is zelfs de belangrijkste bananenregio in China geworden. Men verwacht dat de hoge opbrengsten per hectare tot eind december zullen standhouden. De prijs is momenteel hoger dan aan het begin van juli. In de komende weken, met de warme zomer voor de boeg, verwacht men dat de vraag naar bananen het laagste punt gaat bereiken voor dit jaar.

Zuidoost-Azië: Dip in bananenteelt Filipijnen
De piek voor bananen uit Vietnam en Cambodja is voorbij. De productie in landen als Laos en Myanmar is beperkt. De productie van bananen in de Filipijnen is dit jaar met 20% gereduceerd. Men verwacht dat de productie weer op het oude niveau komt in september. De prijs voor Filipijnse bananen ligt nu tussen de 8,5 tot 9 USD (doos van 13,5 kg). 

Verenigde Staten: Overaanbod van bananen, prijs is laag gebleven
Op het moment is er sprake van een overaanbod van bananen op de Noord-Amerikaanse markt. Grootste volumes komen uit Midden- en Zuid-Amerika zoals Ecuador, Honduras, Guatemala en Costa Rica. De situatie op het moment doet veel handelaren denken aan twee jaar geleden toen de situatie gelijkaardig was. Hoewel de volumes op niveau zijn de vraag is veranderd in de afgelopen weken. “Het is de laatste maand flink afgenomen, ongeveer een week na Memorial Day (31 mei),” vertelt een handelaar. “Typisch voor de zomermaanden, mensen eten dan minder bananen en gaan over op meloenen en zomerfruit.” Een andere handelaar haalt ook een groot deel van zijn volume uit Mexico.

Door het overaanbod is de prijs voor bananen laag en beduidend lager dan een paar maanden geleden. De prijzen zijn echter niet meer gestegen tijdens de coronapandemie. De prijzen zijn niet gestegen toen de vraag steeg. Door het overaanbod op het moment worden ook veel bananen momenteel gedoneerd. De verwachting is dat de vraag weer zal stijgen doorheen augustus en dat zo de prijzen weer zullen verbeteren. De verwachting is dat de bevoorrading hetzelfde blijft. Andere importeurs vrezen dan weer een tekort aan bananen op de lange termijn. “De voorraden zijn op hun best tot en met november maar door de pandemie kunnen er arbeidstekorten ontstaan in de productielanden en dat kan op zijn beurt voor een wereldwijd bananentekort zorgen.”

Australië: Vraag naar bananen sterk beïnvloed door coronacrisis
De Australian Banana Growers 'Council heeft gemeld dat vanaf de late zomer tot het begin van het najaar 2019 er minder bananen op de Australische markt waren. Dat levert dan op zijn beurt wel een bovengemiddeld rendement op voor de gedane investeringen. Van de late herfst tot in de winter zag juist meer volumes op de markt. De vraag werd daarnaast beïnvloed door een grotere vraag naar bananen vanuit de consument. Ondertussen houdt men de langzame verspreiding van TR4 vanuit een aantal plantages in North Queensland in de gaten.

Australië produceert uitsluitend voor de binnenlandse markt, met jaarrond aanbod. Volgens de laatste cijfers werd tot en met juni 2019 372.204 ton geproduceerd (vier procent lager dan het jaar ervoor), maar de waarde steeg met 25 procent tot 604,9 miljoen AUD (373,3 miljoen euro). De productie wordt gedomineerd door de Cavendish-variëteit, die 97 procent uitmaakt, en Lady Finger de overige 3 procent.

Voor week 33: Overzicht wereldmarkt limes


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven