BLE-marktrapport week 29/2020

Voornamelijk Duitse en Turkse kersen op Duitse markt

Het kersenassortiment was voornamelijk samengesteld uit Duitse en Turkse leveringen. Het aanbod werd aangevuld met aanvoer uit Griekenland, België en Nederland. Sloveense en Poolse offertes doken slechts af en toe op. Het Spaanse en Italiaanse seizoen liep reeds richting het einde. De kwaliteit was wisselend: aan de ene kant waren er opengesprongen en door regen beschadigde partijen te zien, aan de andere kant waren er echter ook uitstekende producten. De prijzen lagen dan ook ver uit elkaar. Er was over het algemeen goede belangstelling voor kersen. Grotere kersen lieten zich daarbij relatief vlot verkopen, kleinere exemplaren bleven eerder liggen. In Berlijn kostten Turkse Napoleon kersen slechts 3 euro per kg hoewel ze een exclusieve kwaliteit vertoonden.

Appelen
De verkoopperiode van de partijen van de oude oogst liep richting het einde. Er waren nog slechts weinig Duitse appelen te vinden. Maar het nieuwe seizoen startte al in een geringe omvang. De vraag werd echter hoofdzakelijk gedekt met aanvoer vanuit overzee.

Peren
De belangstelling was niet bijzonder groot en er kon dan ook zonder problemen aan de vraag worden voldaan. Over het algemeen was er sprake van constante prijzen. Het Europese seizoen begon met kleinere partijen uit Italië, Spanje en Frankrijk.

Druiven
De verkoop verliep relatief moeiteloos. De prijzen veranderden nauwelijks. Slechts de partijen van een beperkte kwaliteit moesten tegen lagere prijzen worden verkocht. De laatste Egyptische importdruiven waren aanzienlijk goedkoper dan Europese partijen.

Aardbeien
Duitsland domineerde de markt. Slecht weer leidde aan de ene kant tot een mindere kwaliteit en een afgenomen vraag. Aan de andere kant nam hierdoor ook de beschikbaarheid af. De prijzen gingen daardoor soms naar beneden en soms omhoog.

Abrikozen
Aromatische partijen uit Duitsland kostte tot 5 euro per kg. Duitse Kioto abrikozen waren tegen deze prijs nauwelijks te verkopen. De zeer populaire Turkse suikerabrikozen waren over het algemeen zo weg. In Hongaarse Cegledi abrikozen was slechts geringe interesse vanwege hun hoge prijzen.

Perziken en nectarines
Spaanse en Italiaanse partijen domineerden de markt. Griekse en Franse partijen vulden het aanbod aan. De eerste Turkse importen konden qua smaak niet overtuigen. De afzet verliep wisselend. De prijzen tendeerden meestal naar beneden. 

Citroenen
Zuid-Afrikaanse, Spaanse en Argentijnse partijen zag men evenveel op de markt. De vraag kon zonder problemen gedekt worden. Dit leidde tot constante prijzen.

Bananen
De distributeurs hadden het aanbod voldoende op de rustige vraag afgestemd. Hierdoor kon men de prijzen stabiel houden. Soms was de afzet echter dermate verminderd dat men wel prijsverlagingen door moest voeren.

Bloemkool
Het Duitse aanbod viel niet rijkelijk uit. De vraag kon soms maar net gedekt worden. Op verschillende plaatsen trokken de prijzen hierdoor aan ongeacht de eerder afgenomen afzetmogelijkheden. 

Sla
Over het algemeen domineerde de Duitse aanvoer de markt. De vraag was niet bijzonder groot. COVID 19 beïnvloedde de verkoop blijkbaar nog steeds: horeca, grootkeukens en cateraars ontbraken als afnemers.

Komkommers
Het aanbod nam af. Dit ging samen met prijsverhogingen, vaak bij komkommers van alle herkomsten. Terwijl de aantrekkende prijzen aan de ene kant geen uitwerkingen op de verkoop hadden, kochten de klanten aan de andere kant soms toch merkbaar minder komkommers.

Tomaten
Het assortiment bestond voornamelijk uit Nederlandse en Belgische leveringen. Bij de cherrytomaten waren er ook nog Italiaanse partijen te vinden en bij trostomaten Duitse. De prijzen tendeerden meestal omhoog.

Paprika's
De Nederlandse aanvoer domineerde de markt terwijl Belgische partijen het aanbod aanvulden. Vanuit Turkije stamden voornamelijk groene paprika's, uit Spanje rode en gele. Over het algemeen stegen de prijzen vergeleken bij de voorgaande week. Deels stagneerde daarop de omzet.

Bron: BLE 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven