Jan Kees Boon, Fruit and Vegetable Facts

Spaanse export groenten en fruit zag een scherpe terugval in mei

Van januari tot en met mei is de Spaanse export van verse groenten en fruit 3% achter gebleven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met de jaren daarvoor was het wel meer blijkt uit cijfers van Eurostat. Opvallend is wel dat de export in de eerste vier maanden niet al teveel afweek van dezelfde maanden in het afgelopen jaar. In mei was de export van verse groenten en fruit echter maar liefst 16% kleiner dan in mei 2019. Ook vergeleken met mei 2017 en 2018 bleef de Spaanse export dit jaar achter.Naar waarde gezien geen grote verschillen bij groenten fruit maar totale Spaanse export daalde fors
Dit alles op basis van de geëxporteerde hoeveelheden. Naar waarde gezien was het beeld anders. Zelfs in mei was de waarde van de Spaanse export van verse groenten en fruit met 1,3 miljard euro vrijwel even groot als vorig jaar in mei terwijl in de eerste vier maanden de waarde van de export van verse groenten en fruit groter was dan vorig jaar. Opvallend is de scherpe terugval van de totale Spaanse goederenuitvoer sinds het uitbreken van de coronacrisis. In januari en februari was de Spaanse goederen export dit jaar vrijwel even groot als vorig jaar maar in maart was het 14% minder en in april en mei was het met respectievelijk 41% en 35% veel minder dan vorig jaar. Absoluut gezien daalde de totale Spaanse export in beide maanden met 10 miljard euro. In april en mei was het aandeel van verse groenten en fruit in het totaal bijna 10%, tegen 5% in 2019.
 
Export naar Nederland viel sterker terug dan die naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk
Er zijn redelijk grote verschillen wat betreft de afnemers. Over de hele periode januari-mei gezien bleef de export naar de belangrijkste afnemers Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar. De export naar Nederland bleef in die maanden 7% achter bij vorig jaar. Naar Italië ging weer vrijwel evenveel. De export naar Polen, Portugal, Tsjechië en Denemarken bleef flink achter.In mei een kwart minder naar Nederland
De scherpe daling van de export in mei dit jaar vergeleken met mei vorig jaar viel wat betreft Duitsland wel mee (-6%). Voor Frankrijk was de daling met 14% wel aanzienlijk. Naar het Verenigd Koninkrijk liep de export in mei 10% terug en naar Nederland werd in mei dit jaar maar liefst een kwart minder uitgevoerd dan vorig jaar. Dat geldt ook voor Italië. Naar Polen bleef de export zelfs bijna 40% achter.

Vrijwel evenveel sinaasappelen en paprika’s maar veel minder mandarijnen en tomaten
Wat de producten betreft liep de export van sinaasappelen met een min van 2% best aardig. De export van mandarijnen bleef van januari tot en met mei maar liefst 17% achter bij vorig jaar. De export van paprika’s bleef ook op niveau maar die van tomaten bleef 11% achter bij vorig jaar.Van alle belangrijke producten was mei een slechte maand vergeleken met mei vorig jaar. De Spaanse export van sinaasappelen was een derde kleiner dan mei vorig jaar en die van mandarijnen bleef maar liefst 70% achter maar normaal loopt het exportseizoen van mandarijnen dan ook wel een beetje af. De export van tomaten, paprika’s, komkommers en sla was in mei een kwart kleiner dan in mei 2019. Aardbeien met een min van 2 en courgettes(+7%) deden het goed.

Klik hier voor het volledige document

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven