Jesús Gómez, manager van Frutas Esther (Spanje):

"Dankzij ons strikte protocol hebben we ervoor kunnen zorgen dat de productie niet stilviel”

Afgelopen weekend werd een geval van coronavirus gedetecteerd in het pakstation van het bedrijf Frutas Esther in het Spaanse Murcia. Het verpakkingsbedrijf is momenteel druk bezig met de druiven. Het gaat om een 20-jarige vrouw die geen symptomen vertoont. Ze werd onmiddellijk geïsoleerd, maar ook haar directe collega’s werden afgezonderd van de rest van de werknemers.

"Sinds maart houden we ons aan een strikt protocol om besmettingen te voorkomen. Zo hebben we dit geval vlug kunnen opsporen en hebben we ervoor kunnen zorgen dat de productie niet stilviel", zegt Jesús Gómez Yelo, manager van Frutas Esther. 'Tijdens de vergadering van de Coronacommissie van de regio Murcia werd ons voorbeeldig en efficiënt optreden geprezen. We hebben het veiligheids- en preventieprotocol ingevoerd vóór de start van het seizoen. Dat geeft rust aan de werknemers. Ze voelen zich veilig en op hun gemak op de werkplek."

In Murcia zullen er minder druiven geplukt worden dan vorig jaar. Dat heeft veel te maken met de overvloedige regens gedurende 21 dagen in de maand april, wat in Murcia nooit eerder is voorgevallen. Maar ook met de ongewoon warme februarimaand, die de druivenstokken de nodige koude-uren hebben ontzegd. Op de markt zijn vraag en aanbod redelijk in evenwicht, zo vertelt Jesús Gómez: "Er is minder product beschikbaar in Spanje en Egypte, dat overigens in de eerste weken van het seizoen stevige concurrentie heeft geboden. Maar dat is nu verleden tijd".

In april en mei, voor de start van het seizoen, was er onzekerheid troef door de sluiting van de weekmarkten en centrale markten. "Deze afzetkanalen zijn nog steeds van groot belang in de landen rond de Middellandse Zee", legt Jesús Gómez uit. “En nu doemt de onzekerheid weer op, want ook al zijn alle afzetkanalen weer open, er zijn ook nieuwe coronabroeihaarden op bepaalde plaatsen in Spanje en daarbuiten. De vrees voor een nieuwe lockdown zit er stevig in.”

Gezien de omstandigheden is de export dit jaar vooral op Europa gericht, zo vertelt de manager. “Vorig jaar gingen de markten van China en Vietnam voor onze druiven open, maar nu doen er zich vanwege de pandemie aanzienlijke vertragingen voor in de havens, zowel in Azië als in Zuid-Afrika, een markt waar we anderzijds al stevig voet aan de grond hebben. We kunnen het ons gewoonweg niet veroorloven dat een bederfelijk product als druiven er langer over doet op zijn reis naar de schappen.”

Voor meer informatie:
Jesús Gómez Yelo
Frutas Esther, S.A.
Ctra Estación km 1,9
30550 Abarán (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968770000
jesus@frutasesther.es
www.frutasesther.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven