Nijs van Zuilen (BerryBrothers) over de huidige zachtfruitmarkt:

"Markt rode bessen weer opgeleefd, vorstschade in blauwe bessen en goede vraag frambozen"

Tholen - Het Hollandse rode bessenseizoen startte bij BerryBrothers medio mei met de eerste bessen uit de kas en inmiddels zijn ook de eerste Rovada's weer geplukt. "De bessen hangen er mooi bij en we verwachten een prima oogst. Vorig jaar hadden we door de hitte nogal wat uitval, maar dit jaar lijkt het goed te gaan en hangen er mooie volle trossen", vertelt Nijs van Zuilen. "De afzet van rode bessen liep door de Corona-crisis eerder dit jaar een flinke dip op. "Doordat de afzet naar de foodservice wegviel, is met name het Chileense seizoen moeizaam verlopen. Inmiddels is de vraag weer opgeleefd en zit de verkoop weer op hetzelfde niveau als vorig jaar.


Teeltbedrijf in Roggel

In de blauwe bessen valt de oogst dit jaar een stuk lager uit. "We hebben te maken met de revenues van de vorstschade in mei. Zo is een laat ras bij ons bijna volledig verwoest. In totaliteit zal de oogst zo'n 30 tot 40% lager uitvallen", schat Nijs. "Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen, moeten we afwachten. Normaliter zijn de volumes in de weken 29 t/m 31 groot en wil iedereen graag promoties voeren. Nu is de markt nog een beetje zoekende. De markt voor blauwe bessen is inmiddels dusdanig groot geworden dat niemand meer het totale overzicht heeft. Dat was een aantal jaren geleden toch wel anders."


Nijs toonde eerste volle kist van het rode bessenras Rovada 

"De afzet van frambozen verloopt momenteel erg goed. Er is een goede vraag vanuit de verschillende landen. Zeker naar een ras als Kwanza is de vraag groot. In de frambozen zie je wel een tendens dat kwaliteit steeds belangrijker wordt en dat ook landen die vanouds wat meer prijsgedreven waren, steeds meer over hebben voor kwalitatief hoogwaardig en goed houdbaar fruit. Door dit ras is er wat meer druk met aanbod vanuit Zuid-Europa, maar dat is dan wel gelijk een hele andere kwaliteitsverhouding", aldus Nijs.

"De bramenmarkt blijft tenslotte volgens de verkoper vanouds bijzonder grillig. "Twee, drie weken geleden ging die markt behoorlijk onderuit, maar die is inmiddels veel meer in balans gekomen. Maar er is in de bramen geen peil op te trekken hoe de markt zich verder ontwikkelt. Verder hadden we dit jaar in tegenstelling tot andere jaren zwarte bessen beschikbaar en die zijn prima opgenomen. De eerste witte bessen zijn we inmiddels aan het oogsten."

Voor meer informatie:
Nijs van Zuilen
Berrybrothers
Nijken 18
6088 NR Roggel
Tel: 0475-496214
Mob: 06-46708453 
n.vanzuilen@berrybrothers.nl 
www.berrybrothers.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven