Marktrapport Tridge

Mangoteelt nam wat gas terug in Egypte maar tandje bij in Mexico

Het mangoseizoen is niet gemakkelijk geweest voor de belangrijkste teeltlanden, waar ook nu nog de nawerkingen van de coronacrisis duidelijk merkbaar zijn. Pakistan heeft te lijden gehad onder slecht weer en de pandemie heeft de export onder druk gezet. Dat laatste geldt ook voor Egypte en Mexico. De productie van Mexicaanse mango's steeg wel, maar de export naar de belangrijkste markten zal lager uitvallen dan vorig jaar.


Oogstseizoen voor mango's in Pakistan, Mexico en Egypte

Pakistan

Teelt
Hoewel het product vergelijkbaar is in kwaliteit, is de Pakistaanse mangoteelt dit jaar afgenomen in vergelijking met vorig seizoen door een lange winter, regenval en een sprinkhanenplaag. Verschillende teeltgebieden spreken van 15-40% minder volumes en de totale productie zal naar verwachting 1,1 miljoen ton bereiken, wat heel wat minder is dan de 1,8 miljoen ton van vorig jaar, aldus Reuters.

Export en prijzen
Volgens Makkah Traders zijn de belangrijkste bestemmingen voor de export het Midden-Oosten, het Verenigd Koninkrijk en Europa. De export heeft heel wat gas teruggenomen vanwege de lockdowns sinds de uitbraak van het coronavirus. Bovendien hadden de exporteurs moeite om vluchten te vinden om de mango’s over te vliegen. Er is melding van een verdubbeling van de kosten voor export naar de VS en de Golfstaten en een verdrievoudiging naar Europa, onder andere het VK. De totale export gaat richting 30.000 ton in vergelijking met de 130.000 ton van vorig jaar.

Grote belemmeringen voor de export en het stilvallen van de horeca zorgden ervoor dat de voorraden op de binnenlandse markt kwamen en de prijzen er met 10-15% daalden.

Telers en exporteurs zijn toch hoopvol voor de rest van het seizoen, aangezien er nu een piek volgt met een van Pakistans beroemdste variëteiten, de Chaunsa. Die wordt tot eind augustus geoogst. Er zijn weer meer vluchten beschikbaar, maar de tarieven moeten naar beneden wil de export daar van kunnen profiteren. Sprinkhanenplagen kunnen ook een probleem zijn en telers doen er alles aan om het ongedierte te verdelgen om te vermijden dat de oogst van volgend jaar in het gedrang komt.

Egypte

Teelt
Het Egyptische mangoseizoen duurt doorgaans van augustus tot september. Dit jaar wordt de start in de tweede helft van juli verwacht. In deze periode zijn er heel wat Zuidoost-Aziatische mango's op de markt, zoals uit Thailand, maar India bevindt zich anderzijds in het off-season. De belangrijkste rassen zijn Keitt en Kent.

De teelt heeft te lijden gehad onder het tekort aan arbeidskrachten en veel telers hebben het risico niet willen lopen nieuwe bomen aan te planten wegens de onzekerheid omtrent de vraag.

Export en prijzen
Vanwege de nabijheid worden Egyptische mango's voornamelijk naar de Europese markt geëxporteerd. Ook al ligt het Midden-Oosten dichtbij, toch verkiezen de Egyptische exporteurs die markt links te laten liggen, omdat de mango’s van eigen teelt er lager geprijsd zijn. Momenteel zijn logistieke problemen de grootste hindernis voor de export, aangezien mango's tijdgevoelige producten zijn die per vliegtuig moeten worden vervoerd. Transport is doorgaans duur op dit moment, vooral voor export van kleinere hoeveelheden.

Egyptische mango's zijn normaal gezien goedkoper dan die van Zuidoost-Aziatische landen, en volgens de gegevens van Tridge zijn de groothandelsprijzen voor Thaise mango's sinds april met bijna 40% gestegen. Maar ook de prijzen van Egyptische mango's zullen dit jaar iets hoger uitvallen als gevolg van de mindere volumes en handentekort vanwege de coronacrisis, zo legt Cairo Farms uit. Toch wordt verwacht dat het Egyptische product de bovenhand krijgt op de Zuidoost-Aziatische mango’s omdat die laatste nog duurder zijn.

Mexico

Teelt
In Mexico is het nu de beurt aan de Keitt-mango, terwijl het seizoen van de Ataulfo op zijn einde loopt. Ook Tommy Atkins en Manila zijn nog volop beschikbaar. De algemene volumes zijn toegenomen. In de staat Nayarit is de productie met 5% gestegen, tot een totaal van 1.000 ton.

Export
De belangrijkste markten voor Mexicaanse mango's zijn de VS en Canada. Volgens Amezcua Produce was vóór de pandemie 80% van de mango’s voor export en 20% voor binnenlandse consumptie bestemd, terwijl dit nu uitkomt op 40% voor de export en 60% voor binnenlands verbruik en verwerking.

Volgens de National Mango Board wordt de totale export naar de VS op 75 miljoen dozen geraamd dit jaar. Tot en met 4 juli heeft Mexico 47,9 miljoen dozen geëxporteerd, wat minder is dan het jaar ervoor (52,6 miljoen dozen). Naar verwachting zal de export dit jaar 6% lager uitvallen dan vorig seizoen.

Op de belangrijkste markten ondervindt Mexico weinig hinder van concurrentie van Zuid-Amerikaanse landen. De importeurs zijn er zich van bewust dat de Mexicaanse mango's hogere suikerniveaus hebben en dat ook het vruchtvlees anders is.

De Mexicaanse teelt is niet direct getroffen door de gevolgen van de pandemie, maar de vraag op de belangrijkste markten is wel afgenomen. Daarbij komen dan ook nog eens de exportbeperkingen. Het land is sterk afhankelijk van enkele markten, maar is nu druk bezig om te voldoen aan de fytosanitaire normen van andere landen.

Prijzen
De lokale groothandelsprijzen zijn in bepaalde staten gehalveerd, van €15,30 naar €6,75.

Volgens de National Mango Board zijn de FOB-prijzen bij binnenkomst in Texas vorige maand over het algemeen hoger geweest voor de rassen Ataulfo, Tommy Atkins en Kent dan in dezelfde periode van 2019 (van 13 juni tot 4 juli). De gemiddelde prijs per doos (4 kg) was respectievelijk €4,79, €3,32 en €3,38. Bij binnenkomst in Nogales (Arizona) waren de FOB-prijzen ook hoger dan vorig jaar voor de variëteiten Tommy Atkins en Kent, met een gemiddelde prijs per doos van respectievelijk €3,17 en €3,29.

Bron: Tridge.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven