Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Pronk, Fruitbedrijf Pronk:

"De verwachte opleving op de perenmarkt bleef dit jaar wel erg lang uit"

Tholen - De laatste Conference-peren van het seizoen worden bij Gerard Pronk van het gelijknamige fruitteelt- en sorteerbedrijf uit Zwaagdijk momenteel gesorteerd. Tijd voor een evaluatie van het seizoen, die wat hem betreft valt te verdelen in een periode voor en na de Corona-crisis.

"We begonnen in september het seizoen in het besef dat er, zeker op Europese schaal, minder peren zouden zijn. Dat bleek ook zo te zijn, alleen was het wel teleurstellend dat dit tot ver in januari nog niet werd omgezet in reƫle verkoopprijzen. Niet dat de prijzen slecht waren, maar het plusje dat je zou moeten krijgen bij minder aanbod in de markt bleef lang uit", blikt Gerard terug.

"Daarna hebben we wel een omslag gezien die zich al voor de eerste Corona-crisis inzette, maar de maatregelen hebben dit zeker verstevigd. Met name de supermarkten in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk hebben voor een plus gezorgd in de afname van de peren. Dat zorgde voor een vlotte markt met goede prijzen", aldus Pronk.

"Daarbij hebben we dit jaar ook wel de beschikking gehad over een uitstekende kwaliteit, zowel in- als uitwendig. Behoudens wat schilschade hier in het noorden is de kwaliteit echt uitmuntend geweest en klanten kunnen er nu nog prima mee weg. Dat was vorig seizoen echt anders", vertelt de Coforta-voorzitter die zijn peren aan The Greenery levert.

Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen verwacht Gerard sowieso een lagere perenoogst. "Op mijn eigen bedrijf en ook hier in de regio zal de oogst aanzienlijk lager uitvallen. We zitten hier in de regio op 70% van de oogst van vorig jaar en toen hadden we door stormschade al 15% minder dan het seizoen ervoor. Ook elders hoor ik dat de boomgaard niet volhangt, dus er zullen sowieso minder peren komen. Al met al geen enkele reden om in september met een laag prijsniveau te starten!"

Voor meer informatie:
Gerard Pronk
Fruitbedrijf Pronk
Zwaagdijk 328
1686 PG Zwaagdijk
gw.pronk@fruitbedrijfpronk.nl 
www.fruitbedrijfpronk.nl