Mirsad Sabanovic (Inter-Fruit e.U.)

"Zulke hoge prijzen voor pruimen uit de Balkanlanden heb ik nog nooit meegemaakt"

Sinds ongeveer twee weken loopt de bevoorrading met verse pruimen uit de Balkanlanden op volle toeren. "We zijn begonnen met partijen uit Macedonië en inmiddels nemen we het grootste deel uit Bosnië en Servië af. Tot het einde van de maand zullen we het vroege ras Chacak's Schöne (Lepotica) aanbieden. Daarna gaan we naadloos over op Stanley-pruimen“, vertelt Mirsad Sabanovic, directeur van Inter-Fruit e.U., een bedrijf gevestigd in het Oostenrijkse Steyr en grootleverancier van de Oostenrijkse markt.

Het extreme weer in de Balkanlanden heeft de oogst in de teeltgebieden aldaar aanzienlijk beïnvloed, aldus de directe importeur. "We zien een grote vraag, de beschikbare volumes zijn echter niet voldoende om de totale vraag te dekken. Dit werkt zich dan ook op de prijzen uit. In de afgelopen jaren hadden we aan het begin van het seizoen een kiloprijs van circa 0,55-0,60 euro. Dit jaar ging van start met kiloprijzen van circa 0,90 euro. Een dergelijke prijssituatie heb ik in mijn 20-jarige carrière nog nooit beleefd.“ Inmiddels schommelen de kiloprijzen rond de 0,75-0,80 euro, dat is nog steeds veel hoger dan vorig jaar.


Sterke regen en neerslag heeft tot een kleine oogst geleid bij de pruimen uit de Balkanlanden. Men heeft echter het voordeel dat men ook in Oostenrijk vanwege het weer minder pruimen kon oogsten. Vanwege deze lage zelfverzorgingsgraad zal men desondanks terug moeten vallen op geïmporteerde pruimen.

Hoge rijpingsgraad in Oostenrijk populairder
Inter-Fruit e.U. heeft zich in de loop der jaren kunnen ontwikkelen tot de hoofdleverancier van de Oostenrijkse levensmiddelenhandel en groothandel op het gebied van pruimen uit de Balkan. Tegenwoordig zijn de producten uit de contractteelt in de Balkanlanden onder andere bij Hofer-filialen in het assortiment opgenomen. Met de firma Fritz Möss op de groothandelsmarkt in München beschikt het bedrijf ook in het aangrenzende buitenland over een betrouwbare handelspartner. "Voor beide markten is de Stanley het populairste ras, omdat ze uiterst geschikt zijn om te transporteren en kwalitatief iets beter zijn dan de vroege rassen. Over het algemeen vraagt de Duitse markt overwegend hardere pruimen met een rijpingsgraad rond de 75-80 procent. In Oostenrijk is dat daarentegen anders, daar wordt de voorkeur gegeven aan een rijpingsgraad rond de 85-90 procent. De pruimen mogen niet meer groen zijn.“

Blauwe bessen & watermeloenen
Hoewel pruimen qua hoeveelheid met afstand het hoofdproduct van Inter-Fruit e.U. vormen, worden ook andere fruitproducten uit de Balkan geïmporteerd en in heel Oostenrijk verkocht. "Momenteel handelen we ook in blauwe bessen uit Kroatië, Servië en Bosnië. De laatste partijen worden momenteel geoogst en in tegenstelling tot de pruimen is er bij de blauwe bessen sprake van een rijkelijk aanbod. Op de lange termijn zien we een stijgende vraag op de Oostenrijkse markt“, aldus Mirsad.

Het fruitassortiment uit de Balkan wordt gecompleteerd met watermeloenen uit Macedonië. "We nemen zowel de kleinere rassen met een gewicht van circa 4-6 kg voor de levensmiddelenhandel af alsook de hele grote meloenen van rond de 8 kg. Laatstgenoemde meloenen worden overwegend over de groothandelsmarkten verdeeld en er is hier veel vraag naar. In Duitsland neemt de vraag daarentegen iets af“, luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Inter-Fruit e.U.
Weinzierlstraße 2
4400 Steyr
Tel: +43/0/7252/73074
Fax: +43/0/7252/73090
office@inter-fruit.at 
www.inter-fruit.at  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven