Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in aanwezigheid van minister Demir

BelOrta opent gloednieuwe kistenwasserij op site Sint-Katelijne-Waver

Maandag 20 juli opende BelOrta, samen met logistiek dienstverlener Euro Pool System – in aanwezigheid van Minister van Omgeving Zuhal Demir – de gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. Bovendien werden onze duurzaamheidsprojecten voor de komende jaren voorgesteld aan alle genodigden.

Samen sterk voor een duurzame wereld
Sinds de oprichting van BelOrta staat duurzame ontwikkeling centraal in het waardenkader van onze onderneming. Als coöperatieve organisatie van en voor onze producenten hoeft het geen betoog dat de zorg voor omgeving, medemens en samenleving als een cruciale leidraad doorheen onze activiteiten loopt.

Concreet vertaalt dit zich in 5 strategische thema’s:

  • maatschappelijk engagement,
  • welzijn van werknemers,
  • producentgerichte acties,
  • energie, omgeving & infrastructuur,
  • en innovatie & procesverbetering.

Elk van deze thema’s is geënt op één of meerdere van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Aangezien BelOrta reeds jarenlang acties realiseert binnen elk van deze duurzaamheidsdoelstellingen wordt het hiervoor in het najaar beloond met het UNITAR-certificaat.

Coöperatief ondernemen is duurzaam ondernemen. Het woord “coöperatie” is dan ook synoniem met samenwerking. Dat is wat de groenten- en fruittelers van BelOrta dagelijks doen. In plaats van zich met hun producten individueel op de markt te begeven, hebben de in hoofdzaak familiale bedrijven zich gegroepeerd. Niet alleen op commercieel vlak, maar ook inzake duurzaamheid nemen ze collectief hun verantwoordelijkheid via het project “Responsibly Fresh – Goodness by nature”. Het behalen van certificaten – met inbegrip van duurzaamheidscriteria – en controle door externen toont betekenisvolle progressie aan.



Om een duurzaam en lokaal aanbod aan verse groenten en fruit te kunnen blijven garanderen, staan de telers echter voor gigantische uitdagingen inzake een haalbaar en realistisch mestbeleid, voldoende en adequate gewasbeschermingsmiddelen, toegang tot voldoende en kwalitatief water en de nodige ruimte om te kunnen ondernemen. Dit uiteraard zonder hun verantwoordelijkheid te willen ontlopen en met een blijvend engagement inzake vooruitgang op heel wat duurzaamheidsindicatoren.

Nieuwe kistenwasserij: een duurzame verbetering in efficiënt water- en energieverbruik
Een primordiale pijler op het vlak van duurzaamheid is de uitbouw van een gloednieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver. In de kistenwasserij worden plastic kisten gewassen om ze klaar te maken voor hergebruik. Op deze wijze garanderen we dat al onze groenten en fruit verpakt worden in netjes gewassen herbruikbare kisten.

In het kader van dit hele wasproces wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan duurzaam omspringen met water.  Door middel van een zorgvuldig uitgekiend proces wordt spaarzaam watergebruik geoptimaliseerd, hetwelk geleid heeft tot mooie resultaten op het vlak van water- en energiegebruik. 

  • Daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen kist en vernieuwing op het vlak van labelverwijdering zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ca. 50.000 m3.
  • Door optimaal regenwatergebruik kan deze bron instaan voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie
  • Door te wassen op een lagere temperatuur wordt daarenboven ook een gevoelige verlaging van de CO2-uitstoot gerealiseerd. 

Dit najaar starten BelOrta en Euro Pool System met de transitie van starre kisten naar groene klapkisten. Na toevoeging van de wasinstallatie voor de tomatenkisten zullen in de loods jaarlijks zo’n 90 miljoen kisten gewassen worden. Door het gebruik van dichtklapbare kisten kan het transport van lege verpakkingen gevoelig verminderd worden, hetwelk een sterk positieve invloed heeft op de verkeersdrukte en eveneens op de CO2-uitstoot.

“De Vlaamse industrie is een onmisbare schakel in de strijd tegen de klimaatverandering en de droogteproblematiek. Als bevoegd minister van Omgeving ben ik verheugd om vast te stellen dat BelOrta resoluut het voortouw neemt en in de praktijk uitvoert waar ik in Vlaanderen met het beleid naartoe wil. Spaarzamer met water omgaan, meer regenwater hergebruiken en minder CO2 uitstoten”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.


Toespraak minister Demir

BelOrta is – via haar hechte samenwerking met Euro Pool System – een drijvende kracht achter de standaardisering van kisten doorheen gans Europa, waarbij circulariteit centraal staat. Euro Pool Group is in 25 jaar uitgegroeid tot een van de grootste logistieke dienstverleners voor herbruikbare standaardverpakkingen in Europa. Een succes waarvan álle partijen uit de keten de vruchten kunnen plukken. Producenten, vervoerders, handelaren, verwerkingsbedrijven en retailers profiteren elke dag opnieuw van de voordelen van herbruikbare kratten en pallets: ze zijn sterk, direct beschikbaar, stapelbaar, schoon, traceerbaar en 100% recycleerbaar.

“Wij streven naar een circulaire supply chain samen met onze partners. Daarom zijn wij van mening dat steeds meer belanghebbenden zich zullen aansluiten bij onze poolingsformule, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd, voedselverspilling wordt voorkomen en een betere wereld wordt gecreëerd voor de volgende generatie”, aldus Gerjo Scheringa (CEO van Euro Pool Group).

Verpakkingsbeleid BelOrta
Het assortiment van BelOrta verpakkingen omvat uiteraard veel meer dan enkel EPS-kisten. Ook op het vlak van onze andere klein- én omverpakkingen staat duurzaam denken centraal. Als pionier in verpakkingsinnovatie introduceerden we de afgelopen jaren een uitgebreid gamma aan nieuwe verpakkingen. Aan fruitzijde lanceerden we onder andere karton topseal punnets, stonden we aan de wieg van de lancering van de karton sleeves voor hardfruit, zijn onze aardbei- en bessenpunnets van 100 % gerecycleerde PET-grondstoffen gemaakt en zetten we onze schouders onder een project rond bio-composteerbare fruitstickers. Aan groentezijde brachten we kartonnen schaaltjes en mandjes voor onder meer onze tomaten, asperges en witloof op de markt en lanceerden een nieuwe snacklijn (Happy Snacking) in kartonnen shakers en emmers. Recent nog werd geïnvesteerd in een nieuw verpakkingstype, de zogenaamde banderol, waarbij opnieuw plastic verpakkingen vervangen worden door papier. Het spreekt voor zich dat we ook in de toekomst de vinger aan de pols houden teneinde de consument blijvend te voorzien van opvallende, handige én milieuvriendelijke verpakkingen

 

“Een efficiënte én duurzame bedrijfsvoering zal ook de komende jaren centraal staan in het beleid van BelOrta en de aangesloten telers”, aldus Dirk Bertels (voorzitter BelOrta). De nieuwe kistenwasserij op de site te Sint-Katelijne-Waver kadert in een groter geheel van investeringen op het vlak van duurzaamheid. De komende jaren maken we eveneens werk van de uitdieping van duurzame mobiliteit, de uitbouw van een digitaal experience platform voor telers etc. en blijven we ons uiteraard engageren in onze doorlopende duurzaamheidsprojecten – met onder andere goede doelschenkingen van primeurverkopen, voedselhulp,… We rekenen daarenboven op de overheid als partner voor een passend en haalbaar ondernemingskader, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven zorgen voor gezonde, duurzame en lokaal geteelde groenten en fruit

Enkele cijfers

  • 1 vrachtwagen klapkisten vervangt 5,4 vrachtwagens starre kisten. Dit zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 1.080 ton CO2
  • Volumereductie van 86% dankzij optimalisatie stapelbaarheid

Kistenwasserij
o    Heeft wascapaciteit van 12.000 kisten per uur (65 miljoen klapkisten per jaar)
o    Daling van 15 à 20% in waterverbruik per gewassen kist en vernieuwing op het vlak van labelverwijdering zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van ca. 50.000 m3.
o    Door optimaal regenwatergebruik kan deze bron instaan voor 20% van de totale jaarlijkse waterconsumptie
o    Reductie wastemperatuur van 60 °C naar 45 °C zorgt voor een jaarlijkse uitstootreductie van 8.060 ton CO2

Voor meer informatie:
Glenn Sebregts
BelOrta
Tel. : +32(0)15 565 272
glenn.sebregts@belorta.be 
www.belorta.be 

Publicatiedatum: