Teelt tropisch fruit in Malaga moet productiviteit opkrikken

De virtuele bijeenkomst over "Subtropische teelt in Malaga: op weg naar de wereldtop", georganiseerd door de krant SUR uit Malaga in samenwerking met de landbouwkredietinstelling Cajamar en het Havenbedrijf van Malaga in het kader van de cyclus virtuele ontmoetingen met als titel “Trends en uitdagingen voor de teelt in Malaga”, heeft enkele belangrijke spelers in de branche weten te strikken. Zo kon de virtuele conferentie rekenen op de deelname van Juan Pedro Feria, de manager van de afdeling Business Banking binnen Cajamar, Enrique Colilles, de CEO van Trops, het grootste teelt- en handelsbedrijf van mango in Spanje, Iñaki Hormaza, wetenschapper verbonden aan de onderzoeksinstelling CSIC en hoofd van de afdeling subtropische fruitteelt van het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw IHSM La Mayora, en Benjamín Faulí, de nationale coördinator groenten en fruit van de telersvereniging Asaja.

Eén van de belangrijkste conclusies van de bijeenkomst was dat de productiviteit omhoog moet om ervoor te zorgen dat het aanbod van de tropische sector uit Malaga niet van het voorplan verdwijnt op de Europese markten. Momenteel is de gemiddelde opbrengst per hectare in Malaga ongeveer de helft van die van andere teeltgebieden.

"Ik denk dat we technologisch en qua innovaties één van de voortrekkers zijn in de wereld, maar onze productie loopt duidelijk achter. Onze opbrengsten zijn lager dan ze zouden moeten zijn. De afzetprijs is niet slecht en er is zeker ook vraag naar onze producten. Maar onze volumes zijn zeer beperkt. We hebben de laagste gemiddelde opbrengst per hectare van alle teeltlanden op de markt", aldus de directeur van Trops.

"Als we erin slagen onze productie te verhogen kunnen we ons marktaandeel van 8 of 10% in Europa opkrikken naar 20%. Dan pas worden we een belangrijke speler. Maar als we de tegengestelde kant uitgaan vanwege bijvoorbeeld watertekort, dan dreigen we weggedrukt te worden", zei Colilles, voor wie een degelijke infrastructuur essentieel is om in de waterbehoefte van de tropische sector te voorzien.

Ook de vertegenwoordiger van Asaja was heel duidelijk. "We moeten onze productiviteit verhogen door aan de telers de juiste methoden, technieken, kennis of onderzoeksresultaten door te geven. De telersprijzen en de daaruit voortvloeiende rendabiliteit van de teelt mogen dan niet slecht zijn, we zouden nog veel meer geld kunnen verdienen mochten we meer in onderzoek investeren."

Iñaki Hormaza wees erop dat de lage productiviteit van de avocadoteelt een algemeen probleem is in mediterrane klimaten en ook in Californië. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt er veel lager dan in een klimaat zoals dat van Peru. "Maar er is ook een specifiek teeltprobleem. De teeltbedrijven kiezen niet altijd de juiste locaties uit. Omdat we ervan overtuigd zijn dat we ons in een ideaal klimaatgebied bevinden, denken we ook dat elk perceel nuttig is voor de teelt, maar dat is niet altijd zo", zei Iñaki Hormaza. Hij is ervan overtuigd dat met de goede teeltmethode, de juiste locatiekeuze en de aanwending van de ontwikkelde kennis de gemiddelde opbrengst kan worden verhoogd tot 10.000 à 12.000 kilo per hectare.

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven