Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse tomatenteelt daalt 2%

Op dit moment zijn de tomatenprijzen erg laag vanwege een te groot aanbod in vergelijking met de vraag. Het coronavirus heeft het evenwicht op de markt verstoord en dit laat zich moeilijk voorspellen. De Europese Commissie heeft voorspeld dat Italië in 2020 een daling van 2% tegemoet kan zien.

“De Italiaanse tomatenteelt zal in 2020 naar verwachting met 2% dalen als gevolg van een productiedaling van 7% in Spanje, dat de grootste teelt kent”, is te lezen in een rapport van de Commissie.

Italië staat op de vierde plaats wat betreft de tomatenteelt. Spanje staat op de eerste plaats, gevolgd door Nederland en Polen. Frankrijk staat op een vijfde plaats.

“Als de teelt in Spanje met 7% daalt, zal deze in Polen toenemen en in de andere landen zal het min of meer stabiel zijn. Een lager totaal rendement wordt verwacht in warme seizoen en in de koude seizoen wordt een stijging verwacht aangaande de teelt in kassen. Door de maatregelen rondom het coronavirus stopte de vraag vanuit de horeca, maar tegelijkertijd was er een grote vraag naar tomaten door consumenten, vooral wat betreft de kleine tomaten.”

Archieffoto

Op Europees niveau daalde de export van tomaten in april met 20% als gevolg van de pandemie. De verwachting is dat er de komende vijf jaar sprake zal zijn van een gemiddelde daling van 5%. Tegelijkertijd zal de invoer waarschijnlijk toenemen. Het grootste deel van de tomaten (71%) die worden geïmporteerd door landen van de Europese Unie is afkomstig uit Marokko, gevolg door Turkije (17%). 

Publicatiedatum: