Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Babaak Golyardi, Saffraan.nl

“De afzet van saffraan kelderde door het coronavirus, soms tot wel 99 procent”

Tholen – 5000 euro voor een kilo, geen onbekende prijzen voor een kilo saffraan. Het ‘rode goud’ dat bestaat uit de stampers van de krokus is een van de duurste kruiden door de arbeidsintensieve pluk en selectie. Voor een kilo zijn ook al snel tussen de 110.000 – 170.000 bloemen nodig. Het coronavirus heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat de handel in het waardevolle specerij moeilijk kon worden afgezet op de Europese markt.

Krokusveld in Iran

Iran
Belangrijkste productieland van saffraan is Iran. Het klimaat en de bodem in het noordoosten van het land, in de regio Khorashan, zijn ideaal voor de teelt van de krokussen. 70% van de wereldwijde productie komt hier vandaan. Een van de importeurs op de Iraanse markt is de Nederlandse ondernemer Babaak Golyardi die zijn roots in het land heeft liggen. “Het begon eigenlijk als een grapje toen ik naast mijn gebruikelijke import van Iraanse producten ook een kilo Saffraan erbij deed. Dat was tien jaar geleden. In 2017 liep de handel in saffraan zo goed dat ik er een apart bedrijf voor oprichtte: Saffraan.nl.”

Topkwaliteit
Omdat er veel spelers actief zijn op de markt, besloot Babaak zich te specialiseren in topkwaliteit Iraanse saffraan. “De kwaliteit van het product is heel uiteenlopend en is echt afhankelijk van de prijs die mensen ervoor willen betalen,” vertelt Babaak tijdens de koffie. “In Iran gaat de kwaliteit van ‘minder goed’ tot echt de koningsklasse onder het kruid zoals de Sargol en Negin variant, wat Perzisch is voor diamant, waar wij vooral op zitten. Slechts 3% van de totale productie bestaat uit deze varianten. Dat de kwaliteit zo veel kan verschillen, heeft te maken met de selectie van de stampers. Dit zijn lange steeltjes waarvan het uiteinde dieprood is en de stam gelig van kleur. Wij gaan echt voor de dieprode saffraan met superieure kleur en die vraagt om meer zorg bij de selectie en aandacht van de teler.”

Europese aanpak
Naast een focus op de hoogste kwaliteit maakt Babaak ook gebruik van een Europese aanpak. “We hebben certificeringen en voeren laboratoriumonderzoek uit om ons te verzekeren van de beste kwaliteit in geur, kleur en smaak. Dat doen we met een partner in Frankrijk die hier de kennis voor heeft. Vervolgens verpakken we het saffraan in glazen potjes voor onze klanten. We hebben ook een biologische lijn van saffraan waar de controles nog scherper op zijn van het veld tot de verpakking. Het Iraanse saffraan importeren we per luchtvracht in balen van 25 kilo, veelal via Duitsland waar de douane kennis heeft van Iraanse producten en weet waar ze mee te maken hebben.”

Babaak heeft ook een biologische lijn van saffraan

Consumptie in Europa
Als het ingepakt is, gaat het grootste deel naar de Europese groothandelaars. Er zijn echter grote verschillen in de consumptie van saffraan. “In Zuid-Europa is het een bekend product. Zo wordt saffraan gebruikt om de rijst in Paella te kleuren of in bepaalde gerechten met risotto. In Nederland is het minder bekend en gaat het voornamelijk naar de toprestaurants om het gerechten extra allure te geven.”

Saffraan wordt o.a. gebruikt voor het kleuren van de rijst in Paella

De laatste maanden heeft corona echter een grote impact gehad op de handel. “Saffraan is een luxeproduct dat vooral gebruikt wordt in de horeca en dat raakte ons op twee manieren. Ten eerste hadden we te maken met een lockdown en ten tweede zagen we een tendens dat restaurants gingen bezuinigen. Saffraan wordt dan al snel vervangen door goedkopere alternatieven. Gelukkig zien we dat langzaamaan de handel weer wat terugkomt maar een paar weken terug konden sommige klanten van ons nog maar 1% afzetten van wat ze normaal doen.”

Met een speciale machine kan het saffraan ook verwerkt worden tot poeder

Daarnaast is ook productieland Iran niet het land waar je makkelijk mee kan handelen. “Ik spreek de taal, ik ken de gebruiken maar je hebt alsnog te maken met financiële embargo’s. Ik kan bijvoorbeeld mijn Iraanse leveranciers niet direct betalen, dat moet via een omweg. Dat maakt het soms wel lastig. Toch kan dat ook onze kracht zijn. Met 80 miljoen inwoners die voornamelijk groenten en fruit in hun gerechten hebben, is het een belangrijke afzetmarkt waar kansen liggen.”

Fraude
Het dure saffraan is gevoelig voor frauduleuze praktijken. “Een veel gebruikte zwendeltruck is het kleuren van maisdraden. Een trucje om te kijken of je niet met een nepproduct te maken hebt is door het in een glas koud water te gooien. Saffraan geeft immers alleen kleur af in warm water. Toch geven veel van deze trucjes niet 100% uitsluitsel en is het vooral belangrijk om zaken te doen met een betrouwbare partner. Zo kan je ook te maken hebben met 100% saffraan maar waar veel pesticiden in gebruikt worden. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij, zo’n kruid gaat immers wel rechtstreeks in bijvoorbeeld de rijst of de thee, dat moet echt een puur product zijn.”

Voor meer informatie:
Babaak Golyardi
Saffraan.nl
Via Verdi 209
2272 WG Voorburg
Tel: +31 (0)88 0 666 666
info@saffraan.nl
www.saffraan.nl