Zuid-Afrika staat weer citrusexport via Spaanse havens toe

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten hebben het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening meegedeeld dat ze na een verbodsperiode opnieuw hun fiat hebben gegeven voor citrusexport naar Europa via Spaanse havens. “De aanvullende instructies van juni 2020 i.v.m. gewasbeschermingscertificeringen voor Zuid-Afrikaans citrus bestemd voor Spaanse havens worden bijgestuurd,” zo deelden de autoriteiten in een verklaring mee.

"De Zuid-Afrikaanse dienst die bevoegd is voor plantenbescherming werd door de sector op de hoogte gebracht van het feit dat citruszendingen in de Spaanse havens geblokkeerd werden door ogenschijnlijk ontbrekende informatie in de gewasbeschermingscertificeringen”, zo staat te lezen in het document. "Het is daarbij opvallend dat Spanje aanvullende verklaringen vraagt naast de verklaringen die met de andere EU-lidstaten zijn overeengekomen.”

Bij de aanvang van het seizoen had de Zuid-Afrikaanse regering een verbod ingesteld op de export van citrus via Spaanse havens. De Spaanse regering had immers van Zuid-Afrika een gewasbeschermingscertificering geëist, net zoals het ook al andere exportlanden daartoe had verplicht, waarin letterlijk staat dat het land vrij is van de door de Europese Commissie aangeduide plagen.

Deze situatie heeft ernstige schade toegebracht aan import- en exportbedrijven en aan expediteurs in de haven van Algeciras, waar de binnenkomst van citrus de afgelopen jaren fors is toegenomen.

Bron: elestrechodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven