Er worden volop citroenen geoogst in Chili

Chili is in de zomermaanden voor de VS een belangrijke leverancier van citroenen geworden. In 2019 verzond het land 55.000 ton naar de Amerikaanse markt. Het Chileense Citrus Comité verwacht voor 2020 vergelijkbare volumes. Tot en met week 28 waren er al 23.148 ton Chileense citroenen richting VS verscheept. Er zullen de hele zomer door stabiele volumes beschikbaar zijn. Pas in de tweede week van september wordt het exportseizoen gaandeweg afgerond.

De afzet van Chileense citroenen in de Amerikaanse retail is tot nu toe vlot verlopen. Het stilvallen van de foodservice heeft voor de nodige uitdagingen gezorgd, maar de wekelijkse IRI-cijfers zijn duidelijk: de vraag in de retail is sterker dan ooit. Op basis van de gegevens van begin april tot en met de eerste week van juli is de wekelijkse afzet van citroenen in de retail gestegen met waarden die liggen tussen de 19 en 49 procent in vergelijking met dezelfde weken van 2019.

Om de vraag naar Chileense citroenen te stimuleren, heeft het Chileense Citrus Comité een video opgenomen met nieuwe manieren voor consumptie of bereiding van citroenen. Het Citrus Comité werkt samen met de retailers aan tal van digitale programma's voor citroenen, zoals onder meer digitale kortingsbonnen, banners en webpagina’s van supermarkten met ideeën voor een gezinsvriendelijke consumptie. Er worden ook advertenties met specifieke geografische targeting gelanceerd om de afzet in bepaalde markten te ondersteunen.

Karen Brux, directrice van de Chilean Fresh Fruit Association, schrijft een groot deel van de afzetstijging toe aan de immuunversterkende eigenschappen van citroenen. "Eén citroen levert bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse vitamine C-inname. Citroenen zijn dus de perfecte manier om snel even wat energie op te laden. Of je nu een plakje citroen aan je glas water toevoegt, enkele druppels in je saladedressing knijpt of wat citroenschil over je favoriete pasta raspt, citroenen kunnen de smaak van talrijke gerechten versterken én voedingswaarde toevoegen. Zo betekent zomer ook barbecues en citroen is het perfecte fruit voor op de grill!"

Juan Enrique Ortúzar, voorzitter van het Chileense Citrus Comité, merkt op dat de weersomstandigheden gunstig zijn geweest voor de citroenteelt. “Na een lange periode van droogte is er eindelijk voldoende regen gevallen in Chili en er wordt zelfs nog meer regen voorspeld. Ook al is de oogst hier en daar uitgesteld moeten worden door de buien, de regen heeft er vooral voor gezorgd dat het fruit beter heeft kunnen groeien. De maatvorming heeft daar wel bij gevaren en onze citroenen zien er nu prachtig uit. Daarnaast zal de regenval ook toekomstige oogsten zeker ten goede komen.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven