Vraag naar kokosblokjes in Europa trekt weer aan

De kokosblokjes uit India winnen aan populariteit in Europa. Dit jaar gooide corona voor een tijdje roet in het eten, maar sinds Europa uit lockdown is, is ook de vraag weer naar een gezond niveau geklommen.

Het Indiase Santosh Exports begon pas anderhalf jaar geleden met de export van stukjes kokos. Alles begon met kleine hoeveelheden, maar in een korte tijdsspanne werd het volume algauw vertwintigvoudigd. “We zijn in januari 2019 begonnen met het verwerken van verse stukjes kokosnoot. We hebben het over 100 à 200 kg per week in die beginperiode. Nu verwerken we het hele jaar door ongeveer 4.000-5.000 kg per week en de volumes blijven nog stijgen. Dat is eigenlijk ook logisch omdat de stukjes kokosnoot echt heel gezond zijn, veel vezels bevatten en ook het immuunsysteem kunnen versterken”, zegt Abhijeet Sethiya, eigenaar van Santosh Exports.

Nu het coronavirus nog steeds overal ter wereld woedt, is het dit jaar veel moeilijker de kokosblokjes in Europa te krijgen. “Europa is de belangrijkste markt voor onze kokos in stukjes. De verdeling naar alle Europese landen gebeurt via Nederland. In maart daalde de vraag wegens de uitbraak van het coronavirus in Europa. Nu Europa weer uit lockdown is, lijkt de vraag ook weer aan te trekken en op het normale niveau te komen. Maar nu wordt de situatie rond corona net benarder in India. We hebben in totaal ongeveer 1 miljoen besmettingen. Toch mogen we als bedrijf blijven draaien zolang we alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen”, zo zegt Sethiya.

De extra voorzorgsmaatregelen voor pakstations en exporteurs maken het werk er uiteraard niet gemakkelijker op. Santosh heeft ingezet op het diversifiëren van het aanbod met suikermaïskolven. “Het coronavirus heeft zeker invloed op onze bedrijfsactiviteiten, vooral bij de verwerking van de producten. Bij Santosh Exports geloven we sterk in vers gesneden producten die handmatig worden verwerkt, zoals onze granaatappelpitten en stukjes kokos. We hebben dus veel arbeidskrachten nodig. We zijn ons assortiment ook nog steeds aan het uitbreiden. Zo verpakken we nu ook suikermaïskolven in individuele porties of met twee stuks in een verpakking. Bij kamertemperatuur zijn die wel 18 maanden houdbaar! Rusland is tot nu toe een belangrijke importeur van Indiase suikermaïs geweest, maar we denken dat het marktpotentieel in Europa ook heel groot is. We zouden dit jaar graag de Europese markt betreden.”

Voor meer informatie:
Abhijeet Sethiya
Santosh Exports
Tel: +91 880 51 51 151 (India)
abhijeet@santoshpackaging.com 
www.santoshpackaging.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven