Tolsma-Grisnich:

"Kiemremming vraagt om strak en vlak koelen"

Aardappelen moeten na inschuren zo snel als mogelijk een homogene temperatuur hebben. Dit vraagt om een goed ventilatiesysteem. Om vervolgens de bewaartemperatuur strak en gelijk te houden, is mechanische koeling van toegevoegde waarde.

Goed ventileren en koelen zorgt ervoor dat in perioden met warme nachten – en richting de zomer – de temperatuur van de partij aardappelen ook strak en vlak blijft. Dit komt de kwaliteit én de hoeveelheid af te leveren tonnen product ten goede. Ook zorgt het voor een rustiger en droog product (vrij van condens). De partij blijft hierdoor langer in kiemrust. Mede door het wegvallen van CIPC wordt mechanische koeling steeds belangrijker en interessanter voor aardappeltelers.

Lagere inzet kiemremmingsmiddelen
Als aardappelen met een mechanische koeling op een constante temperatuur blijven, kan de inzet van (nieuwe) kiemremmingsmiddelen beperkt blijven. Uiteraard in nauw overleg met de leverancier van de kiemremmingsmiddelen want die heeft kennis van raseigenschappen en de beste manier van toepassen.

Niet te koud
Kouder bewaren hoeft niet altijd beter te zijn. Lage temperaturen dragen bij aan accumulatie van suikers die een slechtere bakkwaliteit tot gevolg hebben. Bovendien hebben aardappelknollen een optimum temperatuur waarbij de onderhoudsademhaling minimaal is. Daalt de temperatuur, dan gaat de aardappel zich verzetten en warmte produceren. Dat kost onnodig gewichtsverlies.

Automatisch toedienen van nieuwe kiemremmingsmiddelen
Het verbod op het kiemremmeningsmiddel CIPC heeft grote impact op aardappelbewaarders. Naast de uitdagingen rondom het reinigen van de bewaarplaats, gaan de meeste telers een nieuw kiemremmingsmiddel gebruiken. Met de Vision Control bewaarcomputer is de bewaring volledig automatisch aan te sturen voor het toedienen van het kiemremmingsmiddel.

De Vision Control biedt de mogelijkheid het systeem zo in te stellen dat het aansluit bij de gebruiksvoorschriften van het betreffende kiemremmingsmiddel. Hierna wordt het klimaat in de bewaring volledig automatisch gestuurd middels deze geavanceerde bewaarcomputer. Ventilatoren worden ingeschakeld om de luchtstroom op gang te brengen waarna het toedienen van middel plaats vindt. Na het toedienen wordt ervoor gezorgd dat de bewaring een bepaalde periode niet met buitenlucht gaat ventileren. Dit toedieningsschema kan volgens een kalender regelmatig worden toegepast.

Voor meer informatie:
Tolsma-Grisnich
Fabrieksweg 7
8304 AT Emmeloord
+31 (0)527 63 64 65
info@tolsma.com   
www.tolsmagrisnich.com     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven