Spotprijs doos Ecuadoraanse bananen zakt naar €3,07

De spotmarkt speelt de Ecuadoraanse banaan parten. Door de productiestijging in het land en de gevolgen van de pandemie is de spotprijs tot €3,07 gedaald, ver beneden de garantieprijs.

“In 2019 is de bananenteelt in het land met naar schatting 4.000 hectare uitgebreid en zijn er ook 4.000 hectare opnieuw aangeplant. Deze plantages kwamen vanaf november 2019 in productie, waardoor de export in 2020 kon toenemen”, aldus de Ecuadoraanse exportorganisaties.

Maar de telers, die een contract hebben ondertekend met de exporteurs, ontvangen de garantieprijs, die onder toezicht van het ministerie van Landbouw en Veehouderij is vastgesteld op €5,62. Met deze prijs kan de crisis het hoofd worden geboden, zo laten de brancheorganisaties weten.

De leden van de Ecuadoraanse Bananencluster, bestaande uit de Vereniging van Bananenexporteurs (AEBE), de Vereniging voor de Afzet en Export van Banaan (Acorbanec), de Regionale Coöperatie van Banenentelers (Agroban) en de Landbouwkamer van de Tweede Zone, zeiden bezorgd te zijn over de huidige marktsituatie voor de bananensector, de gevolgen van de pandemie en de eisen van een groep telers.

Dit jaar werden contracten ondertekend met klanten uit het buitenland voor naar schatting 70% van de productie. Ook met de lokale telers werden contracten opgesteld op basis van de onderhandelde export. "Maar ongeveer 40% van de telers ging niet in op het voorstel om een contract te tekenen. Ze verkozen het fruit op de spotmarkt af te zetten, ook al moet de handel volgens de huidige regelgeving via formele contracten gebeuren."

Hoewel het jaar voorspoedig was begonnen, werd de bananenexport naar China al in de loop van januari praktisch stilgelegd wegens de lockdown in het Aziatische land. Midden februari sloot Turkije dan zijn grenzen met Iran, Irak en Syrië vanwege de toename van het aantal coronagevallen in Iran. Dat had heel wat gevolgen voor de bananenexport naar het Midden-Oosten omdat de bananen via de Turkse havens de buurlanden bereiken.

“In maart verspreidde het coronavirus zich dan wereldwijd en trof het belangrijke bestemmingsmarkten voor onze bananen zoals Rusland, Polen, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Griekenland, België, Spanje, Oost-Europa, met Oekraïne en Georgië, en het Midden-Oosten”.

De exportorganisaties wijzen erop dat er nood is aan het precies in kaart brengen van het aangeplante areaal. Ook moet het areaal geregulariseerd worden en moet de sector beter georganiseerd worden. Verder moet er een duidelijke exportplanning komen om zo het concurrentievermogen en het leiderschap op de internationale markt te behouden.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven