Pro-Enrich

Anecoop doet mee aan een Europees project om citrusafval te benutten

Het Europese project Pro-Enrich heeft onder meer tot doel bioraffinaderijen te ontwikkelen voor de verwerking van bijproducten afkomstig van de citrusteelt. Aan het project nemen verschillende Europese bedrijven deel. Voor Spanje zijn dat onder meer de telersvereniging Anecoop en de citrusbioraffinaderij Natac Biotech S.L.

Via de optimalisatie van bestaande technologieën voor fractionering van biomassa (organische stof die kan worden benut) en de ontwikkeling van nieuwe methoden voor de extractie van bioactieve stoffen, wordt momenteel ingezet op de isolatie en zuivering van verbindingen uit citrus, voornamelijk sinaasappelen.

De citrusteelt is een blijvende teelt die zich aanpast aan verschillende klimaten en wereldwijd van groot belang is. De globale consumptie en teelt is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Maar de snelle uitbreiding van de teelt en de langzame toename van de vraag op bepaalde momenten van het seizoen leiden ook tot een toename van het afval, voornamelijk van fruit dat uiteindelijk de consument niet bereikt. Dit afval, samen met dat van de bijproducten van de verwerkende industrie, voornamelijk de sapindustrie, heeft een enorme impact op het milieu. Het is precies dit afval dat het project Pro-Enrich probeert te benutten bij de productie van biomassa.

De eindproducten, die in het project worden ontwikkeld, bestaan voornamelijk uit extracten van de schil van citrus met een hesperidinegehalte van ongeveer 50-60%. Deze producten kunnen worden gebruikt in verschillende sectoren, onder meer in voeding voor mens en dier, cosmetica, nutraceuticals en kleefstoffen. Pluspunt is ook dat er marktvraag naar dit type producten is. Daarnaast draagt de verwerking van het citrusafval ook bij aan de oplossing van het milieuvraagstuk.

Anecoop, één van 's werelds belangrijkste exporteurs van citrus en het grootste AGF-bedrijf in het Middellandse Zeegebied, is partner in het Pro-Enrich-project. Het is de belangrijkste leverancier van biomassa uit citrus voor het project.

Het Pro-Enrich-project is gefinancierd door Bio-Biobased Industries Joint Undertaling (BBI JU) in het kader van het Horizon 2020-kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie via de oproep H2020-BBI-JTI-2017.

 

Voor meer informatie:
Anecoop S.Coop.
Monforte, 1. Entresuelo. 46010 Valencia (Spanje)
info@anecoop.com
www.anecoop.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven