Eerste signalering van ToBRFV op Siciliaanse rode paprika

In januari 2020 vertoonde ongeveer 85% van een rode paprikateelt in een kas in de provincie Ragusa soortgelijke symptomen als die van een virus. Deze bestonden uit een lichte mozaïek en vergeling van de jonge bladeren, verlichting van de nerven op de jonge bladeren, verkleuring van de stam met sterke necrose op de kruising van de secundaire takken en gedeeltelijke necrose van de vegetatieve top, strepen, mozaïekvlekken en vervorming van de vrucht.

"Het is belangrijk op te merken dat in 2019 tomaten werden geteeld in dezelfde kas, die moest worden geruimd als gevolg van ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus)," melden de pathologen van de Universiteit van Palermo. In samenwerking met IPSP-CNR van Turijn en Bayer Crop Science Italië is het oorzakelijke materiaal van de gedetecteerde infectie bestudeerd en zijn 30 paprikaplanten (15 zieke en 15 asymptomatische) in de getroffen kas verzameld.

De monsters werden geanalyseerd op de aanwezigheid van het komkommermozaïekvirus (CMV), het Tomato spotted wilt virus (TSWV) en ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), waarvan de eerste uitbraak in Sicilië eind 2018 werd ontdekt.

"Genetische sequentiebepaling en realtime PCR hebben bevestigd dat de symptomen die op paprikaplanten zijn waargenomen te wijten zijn aan ToBRFV," zo melden de onderzoekers. "De tomaten- en paprikateelt vertegenwoordigt ongeveer 70% van de Siciliaanse AGF-markt. Bijgevolg zijn in deze regio uitroeiingsmaatregelen genomen om de verspreiding van ToBRFV in te perken. Voor zover we weten is dit de eerste signalering van ToBRFV op paprika's in Italië en Europa."

Bron: Panno S, Caruso AG, Blanco G, Davino S, "First report of Tomato brown rugose fruit virus infecting sweet pepperin Italy", 2020, New Disease Reports, 41, 20.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven