Asociación Agraria Babanera Fincas de El Oro

"Pandemie dreef productiekosten bananentelers op"

Ecuador exporteert haar bananen naar markten over de hele wereld en behoort tot de grootste bananenexporteurs wereldwijd. Desondanks telt het land een groot aantal kleinschalige teeltbedrijven dat moeite heeft om de internationale markt te betreden. De Asociación Agraria Bananera Fincas de El Oro is een telersvereniging die deze kleinschalige teeltbedrijven helpt om hun bananen op een eerlijke manier en tegen aanvaardbare prijzen te verhandelen. 

De vereniging werd in 2012 opgericht met als doel het vermarkten en exporteren van bananen en het toevoegen van waarde aan dit product. Vandaag de dag werkt de vereniging met 47 partners samen en is zij in het bezit van de certificaten Fair Trade, GlobalGAP en Rainforest. Henry Fernandez, die deel uitmaakt van Fincas de El Oro: "We zijn een vereniging van kleine telers en werken samen met andere organisaties in Ecuador om de positie van onze telers te verbeteren. We zetten ons in om betere marktkansen en een grotere mate van commerciële stabiliteit te creëren. Ons werk is gericht op zowel maatschappelijke, milieu- als arbeidsaspecten."

Pandemie heeft kosten opgedreven
Als gevolg van de pandemie zijn de kosten toegenomen en dit is een forse uitdaging voor de telers van deze vereniging. "We zagen de productiekosten van onze bananen toenemen vanwege het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en overige maatregelen om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te kunnen waarborgen. Over de hele linie daalde onze omzet met ongeveer 20% als gevolg van de pandemie," aldus Fernandez. 

Waarde toevoegen aan bananen
Hoewel bananen van origine een exotische fruitsoort zijn, worden zij overal ter wereld in grote aantallen geconsumeerd en zijn zij uitgegroeid tot een basisproduct dat in iedere supermarkt te vinden is. Hierdoor is de concurrentie op de markt toegenomen en is het voor kleinschalige teeltbedrijven nog moeilijker geworden om winst te maken. Om deze reden legt Fincas de El Oro veel nadruk op het toevoegen van waarde aan de producten van haar telers.  

“De vereniging werd opgericht met het doel Fair Trade-bananen te  vermarkten en we voeren dit keurmerk al sinds 2013. Alle dozen bananen die wij verhandelen, zijn per afzonderlijk teeltbedrijf Global GAP-gecertificeerd en daarnaast werken we ook met het Rainforest-keurmerk," zegt Fernandez. De organisatie vermarkt grote aantallen biologische bananen. "Momenteel exporteren we gemiddeld 15.000 dozen per week, waarvan 8.000 met biologische bananen en 7.000 met conventionele bananen. Van de biologische bananen die we verkopen, draagt 80% het keurmerk Fair Trade. Daarnaast is 15% van de conventionele bananen eveneens Fair Trade-gecertificeerd," voegt Fernandez eraan toe. 

De belangrijkste exportbestemmingen voor de vereniging zijn Duitsland, Frankrijk en Rusland. "Het is ons doel om de afzet in Duitsland en overige EU-landen op peil te houden omdat deze markten in commercieel en economisch opzicht veel stabiliteit bieden."

Voor meer informatie:
Henry Fernandez
Asociación Agraria Bananera Fincas de El Oro
Email: fincasdeeloro@hotmail.com 
www.fincasdeeloro.com.ec


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven