Keniaanse telers schakelen over op de teelt van Hass-avocado's

In Kenia worden traditionele, commerciële gewassen in rap tempo vervangen door avocadobomen. In Kirinyaga heeft een aantal telers  koffiestruiken vervangen door avocadobomen in de hoop dat deze hen een fortuin op zullen leveren.

Boniface Fundi is één van deze telers. Hij plantte  2.800 avocadoplanten op een perceel van zes hectare in Nyangati en vorig jaar leverde de oogst van slechts 15 bomen hem al zo'n €1.200 op. 

Fundi begon ooit als koffieteler maar kwam al snel tot de conclusie dat de teelt van avocado's stukken winstgevender was. Hij laat weten andere telers aan te moedigen om ook avocado- en macadamiabomen aan te planten.

"Het is mijn doel om uiteindelijk minstens 1.000 avocado's per boom te kunnen oogsten, hetgeen zich vertaalt naar een jaaromzet van €228.822, waarvan ik zo'n 163.444 over zal houden. Aangezien de productiekosten minder dan €1.634 bedragen, levert de oogst mij een fortuin op," zegt hij.

Dit succes wordt mede aangejaagd door de sterke internationale vraag naar het fruit, waarvan de export naar Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, buiten die naar de Europese markt, de afgelopen tijd eveneens fors is gegroeid. 

 

Bron: kenyanews.go.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven