Klasse 1 pootaardappelen verdrievoudigt Oegandese opbrengst

Jarenlang hadden aardappeltelers in grote delen van Oeganda een minimale opbrengst. "Ik oogstte slechts twee zakken (160 kg) na het poten van 1 zak (80 kg) aardappelen," zegt Apollo Byaruhanga, een aardappelteler uit Kiyombya Sub County in het district Kabarole.

De problemen bleven bestaan tot 2018 toen de regering van Korea  het Rwebitaba Zonal Agricultural Research Institute (Rwebitaba ZARDI) begon te ondersteunen bij de teelt van hoogwaardige pootaardappelen die werden gedistribueerd aan telers in Oeganda.

Vervolgens deden ze een beroep op telers die geïnteresseerd waren in goede tuinbouwkundige praktijken, zoals het in rijen poten, het bestrijden van plagen en ziekten en het gebruik van gewasverbeteringsmiddelen. Via een training door het NARO-KOPIA project leerden de telers alles over klasse 1 pootaardappelen en goede agronomische praktijken.

"Ik was een van de eerste telers die meedeed aan het programma en sindsdien zijn mijn oogsten verbeterd. Nu kan ik van de 80 kg pootaardappelen 7 zakken (560 kg) oogsten. Ik geloof dat als meer telers interesse hebben voor dit programma, dat dan de aardappelproductie in zal Oeganda toenemen," zei Apollo.

Apollo vertelt verder dat hij voorheen geen echte pootaardappelen gebruikte, maar aardappelen die hij overhield van de vorige oogst. En hij deed dat niet alleen, er zijn meer aardappeltelers die op die manier werken met alle kwaliteitsproblemen van dien. Daarnaast was er weinig kennis over ziekten. Maar daar is nu dus verandering in gekomen.

Bron: newvision.co.ug


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven