ZIBO

Gigantische ventilator in strijd tegen nachtvorst

Nachtvorst betekent voor fruittelers, waaronder o.a. blauwe bessentelers, een jaarlijks terugkerende zorg. Traditioneel kiezen telers ervoor om hun gewas te irrigeren en daarmee vorstschade te voorkomen. Buiten de kosten voor irrigeren is de kans op uitspoeling van meststoffen (en daarmee de toename van ziektes) eveneens een nadeel van deze techniek.Geïnspireerd door deze uitdaging ontwikkelde Zinger Mechanisatie de
ZIBO Nachtvorstventilator: een axiaal-ventilator die een oppervlakte van drie hectare effectief tegen vorst kan beschermen.

De ZIBO Nachtvorstventilator is robuust gebouwd, heeft een diameter van 2 meter en reikt tot 10 meter hoogte. De luchttemperatuur is op deze hoogte warmer. Door de warmere lucht schuin naar beneden te blazen, wordt de koude aan de grond verdreven en vermengd. De ventilator draait 360 graden om zijn as en kan hierdoor rondom een oppervlak van drie hectare beschermen tegen vorst. Dankzij de speciale kunststofuitvoering van de ventilatorbladen heeft de ventilator een gering geluidsniveau. Geluidshinder voor omwonenden wordt hierdoor vermeden. Indien geen stroompunt voorhanden is, kan de ZIBO Nachtvorstventilator worden voorzien van een stroomaggregaat.

De ervaringen uit het eerste praktijkjaar zijn positief. Zo blijkt de opbrengst van blauwe bessen, naarmate je dichter bij het ventilatorpunt komt hoger te zijn. Gevoegd bij het voorkomen van uitspoeling van meststoffen en lagere gewasbeschermingskosten maakt de ZIBO Nachtvorstventilator al snel een meer dan rendabele investering voor fruittelers. Doordat de fruitteler niet hoeft te beregenen, is de kans op schimmelziekten en schurft immers aanzienlijk lager. Ook uit de hoek van proefboerderijen is sprake van belangstelling voor de ZIBO Nachtvorstventilator. Dankzij de inzet van de ZIBO Nachtvorstventilator voorkomen ze dat vorst jaarproeven in bijvoorbeeld aardappelen teniet doet. Dit betekent dat er geen seizoen aan onderzoek verloren gaat.

De ZIBO Nachtvorstventilator wordt hydraulisch bediend en is voorzien van steunvoeten voor stabiele plaatsing. Met behulp van een ingebouwde temperatuurmeter start de ZIBO Nachtvorstventilator automatisch als de weersituatie daarom vraagt. De fruitteler blijft op de hoogte middels een app-notificatie.

Voor meer informatie:
ZIBO
Rolderstraat 2a
9531 TC Borger
Tel: +31 (0)599 234 418
info@zinger.nl
www.zinger.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven