Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

De vraag naar citrus blijft door het coronavirus groot en dat is terug te zien in de prijzen maar de grootste piek is voorbij en de prijzen zakken weer naar een normaler niveau. De productie is momenteel in handen van het zuidelijk halfrond met Zuid-Afrika, Peru, Chili en Australië als voornaamste exporterende landen. In Californië en Italië is er eveneens nog een beperkte productie van sinaasappelen voor voornamelijk de lokale markten.

Nederland: Krap aanbod en goede prijzen sinaasappelen, maar omslag aanstaande?
De vraag naar sinaasappelen in Europa is momenteel extreem goed maar dit komt voornamelijk doordat er zeer weinig, tot geen fruit beschikbaar is uit Egypte, Marokko en Spanje. Zuid Afrika krijgt maar moeilijk het gat gevuld op korte termijn omdat nog niet alle gebieden in volle productie zijn. Ook de zeer verontrustende problemen in de havens en de gevolgen en vertragingen daardoor helpen niet mee in het aanbod. Prijzen zijn daarom ook gewoon goed.Verwachting is dat deze situatie nog wel een week of vier aanhoudt en daarna eventueel wat afzwakt aangezien we de traditionele tijd met een kleinere vraag ingaan. Als Zuid-Afrika op hetzelfde volume niveau blijft verschepen, kunnen we nog wel eens een omslag in de markt zien, mede ook door de vertraging. Gemiste verkoopweken/orders worden later namelijk niet ingehaald", zo waarschuwt een Hollandse importeur.

Duitsland: Onveranderd hoge vraag naar sinaasappelen
De Corona-crisis heeft tot een hoge afzet van citrus geleid. Inmiddels is de piek enigszins voorbij, hoewel er nog steeds een hogere vraag dan normaal is. Begin juli kwamen de laatste ladingen uit Egypte in de handel. Momenteel is men volledig overgeschakeld op Zuid-Afrikaanse Valencia-perssinaasappels. “Ook in dit segment is het volume amper toereikend in verhouding met de vraag”, aldus een handelaar. De prijzen circuleren daarentegen rond de 17-18 euro/colli, wat vrij normaal is voor deze tijd van het jaar.

Frankrijk: Hoge prijzen sinaasappelen komen niet overeen met de vraag
Dankzij de goede reputatie verliep de afzet van sinaasappelen tijdens de lockdown over het algemeen buitengewoon soepeltjes. Tegelijkertijd was de opbrengst van het Valencia Late-ras dit jaar maar klein. Als gevolg hiervan hebben de Spaanse telers de prijzen behoorlijk opgevoerd en die hoge prijzen veroorzaken op dit moment problemen op de markt, vertelt een Franse importeur.

“Vanaf het moment dat de lockdown een feit was, werden de sinaasappelen niet meer afgezet. Normaal gesproken is er veel vraag naar sapmachines in Valencia Late, maar doordat het toerisme er niet echt op gang is gekomen en restaurants niet zo veel werken als gewoonlijk, is er weinig vraag naar dit ras. Hierdoor blijven we zitten met zeer dure sinaasappelen waarvan de prijzen helemaal niet overeenkomen met de kleine consumptie. De markt is echt uit evenwicht.”

Italië: Veel vraag naar Siciliaanse sinaasappelen
Er is nog steeds Italiaans product op de markt. Sommige telers uit Apulië hebben sinaasappelen die ze in de eerste 15 dagen van juli hebben geoogst. Deze Valencia-sinaasappelen zijn late sinaasappelen met bladeren, zeer gewaardeerd om hun hoge suikergehalte en erg sappig. Een groothandelaar zegt dat de kwaliteit uitstekend is en de prijs hoog, rond de 2 €/kg. Er is ook veel vraag naar, o.a. door het coronavirus die een boost heeft gegeven aan de verkoop van citrus.

Op Sicilië is de campagne in de eerste helft van mei afgerond. Hoewel de volumes hoger waren dan vorig jaar, is de omzet voor veel producenten nagenoeg gelijk gebleven. Het grote verschil was echter de timing van de oogst: het product moest in een kortere tijd worden geoogst. De gemiddelde productieprijzen lagen rond de 1,00 €/kg. Het Siciliaanse product werd grotendeels geabsorbeerd door de binnenlandse markt. Ook de vraag vanuit buitenlandse markten was goed, met een uitstekende respons in Scandinavische landen waar het vertrouwen in het Siciliaanse merkproduct jaar na jaar groeit. Dit jaar is er voor sommige handelaren ook mogelijk om op de Nederlandse markt te leveren met vast, kleine orders.

Op dit moment is de Siciliaanse verkoopcampagne voor citrus van 2020/2021 hoopvol, met volumes die gemiddeld even groot zijn als vorig jaar. De pandemie heeft de vraag naar citrus (sinaasappels en citroenen) met minstens 30% doen stijgen. Als gevolg hiervan beginnen klanten al met het plannen van leveringscontracten, ruim van tevoren vergeleken met vorige jaren.

Spanje: Recordexport van sinaasappelen dit jaar en veel zorgen over mogelijke invloed van Brexit
Hoewel de Spaanse sinaasappeloogst ongeveer 15-20% lager was dan vorig jaar en ondanks de aanzienlijke daling van de overzeese handel, was de export dit jaar vergelijkbaar met dat van het voorgaande seizoen. De prijzen lagen dit jaar in het algemeen hoger vanwege de kleinere productie. Zo is de sinaasappelexport in Andalusië gestegen met 10% in volume en met 17% in waarde vergeleken met vorig jaar.

Vanwege de lagere volumes en de stijging van de vraag die werd opgestuwd door het coronavirus, leidde dit tot een omslag in het seizoen welke 5 weken eerder eindigde dan gepland. Vooral in maart, toen het coronavirus in heel Europa oplaaide, noteerde de Spaanse exporteurs de beste exportresultaten ooit voor Spaans citrus.

Als we de coronavirus buiten beschouwing laten, meldt een exporteur dat het dan alsnog een goed citrusseizoen is geweest. Voor de telers en voor de retailers. Voor de handelaren was het was lastiger omdat de marges erg krap waren ondanks de hoge prijzen. Dat leidde soms zelfs tot verliezen en in het bijzonder in de sinaasappelen gezien de hoge graad van uitval door de weersomstandigheden zoals stormen. “Het percentage verkoopbare producten in de sinaasappelen was lager en de productiekosten zijn gestegen,” aldus de exporteur. Het is nog vroeg om concrete cijfers te geven, maar bronnen uit de sector beweren dat er in het volgende seizoen iets meer Navelina zal zijn (6-7%), iets minder Lane Late sinaasappelen en een opmerkelijke afname in het volume van late sinaasappelen.

De Spaanse citrussector maakt zich nu zorgen over de mogelijke importheffingen die het VK zou kunnen toepassen op citrus als onderdeel van de Brexit. Als dit gebeurt, wordt er een tarief van 10% toegepast. Spanje exporteerde vorig jaar 82.400 ton sinaasappels naar het VK. Het verlies van de Britse markt zou de directe concurrenten van het land, zoals Marokko, Tunesië, Zuid-Afrika en Egypte, ten goede komen.

Zuid-Afrika: Vertragingen in de logistiek grootste uitdaging
Als gevolg van de sterke vraag is de export van Zuid-Afrikaanse Navels en Valencia’s gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. Ook de export van Valencia’s en Navels richting de Noord-Amerikaanse en Engelse markt is gestegen. Alleen de export van sinaasappelen naar Zuidoost-Azië zijn geslonken ten opzichte van het vorige seizoen. Voor dit seizoen is de export geschat op 26,4 miljoen kartonnen (15 kg) voor Navels en 50,3 miljoen kartonnen voor Valencia.

In veel delen van het land zijn de packouts van sinaasappelen ook goed. Er is vrij weinig sprake van problemen of windschade in het citrusfruit. Wel zijn er enkele meldingen van gekreukte sinaasappelen in de Centrale en Noordoostelijke regio’s. De vertragingen in de logistiek kunnen resulteren in grote volumes sinaasappelen die op hetzelfde moment op de plaats van bestemming kunnen arriveren.

Verenigde Staten: Juni was de markt voor navels leeg
De seizoenen in Florida, Mexico en een deel van Californië zijn nagenoeg al afgesloten dit jaar. Door het coronavirus was de vraag naar sinaasappelen zoals navels en Valencia’s groot op de binnenlandse markt en daarom is het seizoen eerder afgelopen dan normaal. In Californië hebben sommige telers hun oogst vertraagd en komen ze terug op de markt in augustus. Dat zorgt nog voor een sporadisch aanbod van Valencia’s uit Californië.

Import komt nu voornamelijk uit Zuid-Afrika en Chili. De navels kwamen aan op een vrijwel lege markt eind juni. De vraag blijft nog altijd groot en daardoor zijn de prijzen gestegen. Veel retailers zien nu af van promoties omdat ze niet zeker weten of ze deze volumes ook kunnen blijven aanvullen op de markt. Zuid-Afrika gaat door met navels tot augustus waarna de Midnight Valencia volgt en Chili loopt door tot eind september/begin oktober. Deze week komen ook de eerste Australische navels aan op de markt en door de krappe volumes zijn er ook meer kansen voor ander citrus zoals de clementines en mineola’s uit Peru.

Australië: Nieuw sinaasappelmerk richt zich op de binnenlandse markt
Australië zit momenteel in het winterseizoen voor citrus. Onderzoek door Citrus Australia heeft aangetoond dat droge omstandigheden vorig jaar hebben geleid tot zoetere, sappiger fruit. De volumes zijn kleiner dan vorig jaar maar met maten die redelijk goed zijn. Onlangs is ook een nieuw merk geïntroduceerd dat zich richt op de Australische binnenlandse markt. Het bedrijf richt zich voornamelijk op Washington Navels, Late Lanes en Valencia’s en wil zich later ook op Cara Cara storten.

Volgens de laatste statistieken (juni 2019) bleven de volumes Australische sinaasappelen stabiel met een stijging van minder dan één procent tot 528.095 ton, terwijl er een waardestijging van zeven procent was tot 398,8 miljoen AUD (244,6 miljoen euro). De exportvolumes daalden met één procent tot 188.056 ton, maar de waarde steeg met 10 procent tot 308,1 miljoen AUD (189 miljoen euro). China was de grootste markt voor Australisch citrus met 33% van de totale export, met Japan de op één na grootste interne markt met 18%. Navels zijn de meest geproduceerde variëteit met 89% van de totale verse productie. Van de totale productie werd 214.686 ton verzonden voor verwerking, inclusief sap.

China: Egyptische sinaasappelen hadden te maken met lockdown 
Onder invloed van verschillende grote ontwikkelingen zoals de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de crisis die volgde op het coronavirus is de importmarkt voor citrus minder goed dan in voorgaande jaren evenals de importvolumes van citrus. Hoewel de markt zich geleidelijk herstelt blijven de verschepingen achter. In het algemeen is de markt voor laatrijpe sinaasappelen niet goed en de importvolumes hiervan nemen af. Zo worden er bijvoorbeeld minder sinaasappelen geïmporteerd uit Australië. Sinds juni is de markt voor premium sinaasappelen meer uitverkocht. 

Doordat veel foodservice en horecazaken hun duren moesten sluiten tijdens de crisis is het importvolume van Egyptische perssinaasappelen sterk gedaald. Het fruit dat al op de markt is aangekomen is moeilijk te verkopen en zorgt voor een opeenhoping van sinaasappelen in de Chinese havens.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt bananen