Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lavetan:

"In de toekomst gaan we steeds meer over Alternaria-toxines horen"

Alternaria-toxines zijn giftige stoffen die door schimmels van het geslacht Alternaria worden gevormd. Deze giftige stoffen worden ook wel mycotoxines genoemd en kunnen in verschillende voedingsmiddelen voorkomen. Denk aan bijvoorbeeld granen, tomaten en aardappelen. Er zijn veel meer mycotoxines maar alleen al van de Alternaria toxines zijn meer dan 70 verschillende types geïdentificeerd. De meest bekende voorbeelden zijn:

  • AOH (alternariol)
  • AME (alternariol monomethylether)
  • ALT (altenueen)
  • TEN (tentoxine)
  • TeA (tenuazonzuur)

Op dit moment zijn er geen wettelijke limieten voor Alternaria toxines in voedsel vastgesteld maar laboratoriumstudies hebben aangetoond dat deze stoffen gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid (carcinogeen, teratogeen, foetotoxisch, cytotoxisch). Ook heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in een voedingspatroononderzoek aangetoond dat drempelwaarden voor AOH, AME en TeA worden overschreden.

Daarom heeft het directoraat-generaal Gezondheid en voedselveiligheid (DG SANTE) in juni 2019 voorgesteld dat er een EU-brede monitoring van AOH, AME en TeA moet worden uitgevoerd. In het ‘draft’ voorstel worden indicatieve niveaus genoemd. Wanneer blijkt dat deze niveaus worden overschreden, moeten de oorzaken worden onderzocht.

"We gaan dus in de toekomst nog veel meer over dit onderwerp horen. Het is dus verstandig dat u goed voorbereid bent en voor uw producten in kaart brengt of het probleem bij u speelt", aldus Lavetan.

De GBA groep biedt een LC-MS/MS techniek aan waarbij gehaltes voor AOH, AME, ALT, TEN en TeA in bovengenoemde en andere producten kunnen worden bepaald. De LOQ’s liggen onder de indicatieve waarden die door DG Sante worden voorgesteld.

Voor meer informatie of laboratoriumonderzoek:
Bas van Driel
Lavetan
Veedijk 56 2300 Turnhout
bas.vandriel@lavetan.nl 
www.lavetan.be  

Publicatiedatum: