Europese aardappelmarkt (week 29)

1 op de 5 ha consumptieaardappelen in Oostenrijk is nu biologisch

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: sommige fabrieken zijn gesloten, andere zijn weer gestart of zullen dat over 1 of 2 weken gaan doen. De huidige lijnen gebruiken oude en nieuwe aardappelen, veelal van producten op contractbasis. De laatste transacties van oude Fontane aardappelen liggen rond de 3,00 €/q (soms 0,50 €/q meer voor aardappelen van betere kwaliteit…). Voor vroege aardappelen zijn de prijzen gedaald, omdat ze binnen een week meer dan de helft aan waarde hebben verloren. Dit komt doordat er simpelweg geen vraag is of doordat de vraag te klein is om de gehanteerde prijzen te kunnen handhaven die een week geleden van 10 naar 12 € /q gingen tot een waarde van tussen de 5 en 7 € op dit moment. Helaas is het ook nog zo dat de prijzen nog lager kunnen worden…

De kwaliteit van de vroege aardappelen (Amora, Anosta, Première...) is goed tot zeer goed (met enkele maten die bij sommige aardappelpartijen of aardappelrassen ontbraken). De opbrengsten zijn gemiddeld tot goed (25 tot 35 t/ha), de onderwatergewichten zijn uitstekend (soms zelfs iets te hoog), met 50% boven 60-65% (voor Amora). Sommige in het Rijnland gecontracteerde (nieuwe) Innovator aardappelen worden in België verwerkt met goede verhoudingen voor frites en de perfecte lengte...

De fabrieken hebben hun activiteiten hervat, maar de curve wijst op een geleidelijke vertraging in deze activiteiten. Hetzelfde geldt voor de afzet van eindproducten. Na een periode van herstel en een toename van de activiteitenniveaus en het aantal afzetten, komt het tempo nu lager te liggen. De ontwikkeling van de pandemie in het buitenland, vooral die in de landen waarnaar we exporteren, belooft ook niet veel goeds. En dan hebben we het nog niet eens over de rebounds die momenteel in Europa gaande zijn en die er niet goed uitzien... of over het niet zo verantwoordelijke gedrag van sommige van onze medeburgers...

Fontane: de laatste prijsopgaven met prijzen van rond de 3,00 €/q, afhankelijk van kwaliteit, de koper, het volume en de bestemming.

Bintje, Challenger: geen prijsopgave

Vroege Belgische aardappelen: prijzen van tussen de 5 en de 7,00 €/q, met als meest gehanteerde prijs een prijs van rond de 5,00 €/q.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

De markten zijn in transitie. De fabrieken werken nog met contracten voor oude aardappelen. De volumes zeldzame aardappelen gaan naar vee of worden verwerkt tot aardappelschijven. De exportactiviteiten stoppen. Over het geheel genomen lagen de prijzen vorige week tussen de 2,00 en de 4,00 €/q.

De Nederlandse fabrieken draaien nu op 70 tot 80% van hun capaciteit en de markten voor eindproducten lijken zich geleidelijk te herstellen. De vraag is nog steeds niet op het 'normale' niveau gekomen, maar komt daar sinds april wel steeds meer bij in de buurt. Op de markt voor vroege aardappelen liggen de prijzen tussen de 15 en de 40 €/qt, afhankelijk van de soort en de bestemming.

Duitsland en Oostenrijk
Versmarkt voor vroege inheemse aardappelen: de meeste ‘overdekte’ percelen zijn geoogst en de oogst van de ‘niet-overdekte’ percelen (vroeg in het seizoen) gaat door. Er is sprake van kleinere opbrengsten en de aardappelen zijn iets groter dan gemiddeld. Er zijn weinig zeldzame soorten en er is gestart met leveringen aan Belgische fabrikanten, met name aan producenten van verse frites. Geen prijsopgaven. ‘Rhénanes’: 50 mm geleverd aan de Belgische industrie tegen prijzen van rond de 8,00 € / q…

Vroege importaardappelen: de import van vroege aardappelen vanuit Zuid-Europa is gestopt.

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven.

Innovator: geen prijsopgaven. 
  
Prijsopgaven voor aardappelen voor ander gebruik (biogas, veevoer…): prijzen van rond de 2,00 €/qt (2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de eerste 'peaux faites' worden verkocht in supermarkten. Aangezien het grootste deel van de Duitse bevolking vanwege de pandemie in Duitsland verblijft, blijft de consumptie van verse aardappelen gehandhaafd en dan vooral die van biologische aardappelen. De telersprijzen liggen gemiddeld rond de 83,00 €/q.

Het aantal percelen met biologische consumptieaardappelen in Duitsland neemt toe en beslaat 2.666 ha. De volumes zijn niet per se toegenomen, omdat de knolpercentages over het algemeen laag zijn, de aardappelen groot en de percelen vaak vroegtijdig worden geoogst.

In Oostenrijk is het aantal percelen met biologische ook consumptieaardappelen gestegen tot 2.289 ha. 1 op de 5 ha van de te consumeren aardappelen in Oostenrijk is nu biologisch!

Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle Duitse deelstaten, €/ton.


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Verenigde Staten
Volgens VTA is er inderdaad sprake van een afname in het aantal Noord-Amerikaanse oppervlakken en bevindt dit zich op het laagste niveau van de afgelopen 20 jaar. Sommige verwerkingsbedrijven zijn actief op zoek naar zeldzame aardappelen uit de oude oogst. Het aantal exportaardappelen is in mei met 6,6% gestegen (in vergelijking met april 2020), maar is 27% minder in vergelijking met dat van mei 2019.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven