EU staat import mango's uit Colombia toe zonder quarantainebehandeling

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft bevestigd dat mango's uit Colombia de EU binnen mogen zonder quarantainebehandelingen. "De beslissing zal de export van ons fruit, die in 2019 ongeveer 700 ton bedroeg, vergemakkelijken en dynamischer maken", zegt Deyanira Barrero León, algemeen directrice van het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA).

Op diplomatiek vlak is er flink gewerkt om te vermijden dat de Europese Commissie de import beperkingen zou opleggen naar aanleiding van een risicoanalyse i.v.m. de aanwezigheid van fruitvliegen op mango.

"We hebben officiële bevestiging van de Europese Commissie gekregen om door te gaan met de export van onze mango, die wel onderworpen is aan een systeembenadering. Het fruit kan gewoon ingeklaard worden zonder bijkomende quarantainebehandelingen", aldus de directrice van ICA.

De goedkeuring is onder andere het resultaat van de samenwerking tussen ICA en het Colombiaanse ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Het moet ook gezien worden als een erkenning voor de inspanningen van ICA om de teeltgebieden fruitvliegvrij of -arm te houden, zoals in de departementen Antioquia, Boyacá, Cesar, Córdoba, Cundinamarca, Magdalena, Norte de Santander, Santander, Tolima en Valle del Cauca. Momenteel hebben meer dan 100 teeltbedrijven de toestemming gekregen om mango te exporteren, goed voor in totaal ongeveer 2.000 hectare.

Het meest geteelde mangoras in Colombia is Hilacha (39%), gevolgd door Tommy (20%), Keitt (10%), Yulima (10%) en Mango de Azúcar (5%), zo maakt men op uit een rondvraag bij enkele telers.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven