Latijns-Amerikaanse zachtfruitbedrijven hebben hun oog laten vallen op Marokko

Met een huidig areaal van 9.000 hectare en een zeer mild klimaat dat de teelt van zachtfruit van half september tot half juni mogelijk maakt, is Marokko een serieuze kandidaat voor de uitbreidingsplannen van Latijns-Amerikaanse zachtfruitbedrijven. Ook de openheid naar het buitenland toe en de bevoorrechte geografische ligging als een toegangspoort tot Afrika zijn voor Marokko een pluspunt, zo beweert Said Bahajin, commercieel directeur van de Chileense overheidsinstantie voor exportpromotie ProChile in Marokko.

"Marokko heeft verschillende overeenkomsten ondertekend met Arabische landen en heeft ook een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten. Dat maakt het tot een belangrijke hub voor de markten van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië, inclusief India."

"Het strategische belang van deze regio, ook wel MENASA genoemd, heeft te maken met het feit dat alle analisten aangeven dat de groei van de vraag naar blauwe bessen in de nabije toekomst zich het sterkst in die markten zal voordoen", legt Said Bahajin uit.

Investeren in Marokko
De landbouw in Marokko is goed voor 13% van het BBP en 40% van de tewerkstelling. Er liggen mooie opportuniteiten voor de teelt en afzet van AGF dankzij de geografische, klimatologische en logistieke voordelen. Daarnaast biedt Marokko ook geweldige faciliteiten voor investeringen. Dit alles maakt Marokko voor Chileense en Latijns-Amerikaanse bedrijven tot een uitstekende mogelijkheid voor een groot investeringsplan.

"Marokko heeft handelsovereenkomsten lopen met 56 landen die het toegang geven tot een potentiële markt van meer dan 1 miljard consumenten, wat ongetwijfeld veel afzetmogelijkheden biedt", zegt de commercieel directeur.

"Volgens het rapport 'COVID-19: er gloort licht aan de horizon', gepubliceerd door Attijari Global Research, het onderzoekscentrum van Attijariwafa, een van de belangrijkste banken in Marokko, is de landbouw een van de sectoren die versterkt uit de huidige crisis zal komen. Daarom is het interessant teeltbedrijven te ondersteunen”, zegt Said Bahajin.

De export van Marokko bereikt meer dan 40 landen. Het overgrote deel komt op de Europese markt terecht, zoals 98% van de aardbeien, 99% van de frambozen en 89% van de blauwe bessen. De export van zachtfruit is nog steeds gestaag aan het groeien, vooral van blauwe bessen en frambozen.

Bron: blueberriesconsulting.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven