Minder dan de helft van de Noorse jongeren eet dagelijks groenten en fruit

Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Bergen onder 4700 jongeren in de leeftijden 11, 13 en 15 blijkt dat minder dan de helft van hen dagelijks iets van groenten of fruit eet. Onder jongens antwoordde slechts één derde dat ze dagelijks groenten en fruit eten. Onder meisjes ligt het aantal iets hoger, namelijk 40 procent.

Iselin Bogstrand Sagen van het Noorse Voedingscentrum: “Het is zorgwekkend dat zo veel jongeren niet eens één portie groenten en fruit eten. Hoe ouder ze worden, hoe minder groenten en fruit ze eten, waarschijnlijk omdat ze meer vrijheid krijgen en misschien meer zakgeld. Het is dus belangrijk om de eetgewoonten er vroeg in te krijgen, zodat ze daar beter aan vast kunnen houden.”

Als NRK (de nationale omroep) jongeren vraagt hoeveel groenten en fruit ze eten, wijzen veel naar het avondeten als de belangrijkste bron voor groenten. Slechts een paar eten daarnaast ook nog fruit. Geen van de door NRK ondervraagden eet de door de Noorse gezondheidsinstanties aanbevolen vijf porties per dag.

Investeren in schoolgaande kinderen
Sinds 2007 kregen alle basisschoolleerlingen gratis schoolfruit, maar deze regeling werd in 2014 afgeschaft. Een paar gemeenten bieden het nog steeds aan, maar zij zijn in de minderheid: meer dan 300 gemeenten (van de 356 totaal) verzorgen geen schoolfruit meer.

Sagen: “Het is jammer want we zien dat kinderen uit gezinnen met een lager inkomen minder groenten en fruit eten dan anderen. De scholen kunnen enorm helpen om dit verschil terug te dringen. Dus er is zeker winst te behalen in die 300 gemeenten.”

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven