Pedro Navarro

Gregal kan met nieuwe sorteermachine dagelijks een miljoen kilo meloen verwerken

De meloenoogst is in volle gang in de Spaanse regio Murcia, maar de lage temperaturen in een groot deel van Europa helpen de consumptie van zomerfruit even niet vooruit. De telers en exporteurs van meloenen uit Murcia blijven toch inzetten op het continu verbeteren van de productieprocessen, want dat is op lange termijn de meest bepalende factor om te kunnen voldoen aan de vraag van de talrijke internationale markten.

Precies die voortdurende ontwikkeling heeft van coöperatie Gregal, gevestigd in Torre Pacheco, een van de belangrijkste spelers van de regio gemaakt in de meloenexport. Jaarlijks oogst de telersvereniging ongeveer 45 miljoen kilo meloenen die het afzet op de Europese markten en in het Midden-Oosten. Sinds dit seizoen heeft Gregal een nieuwe sorteermachine waarmee het de productiecapaciteit kan verhogen tot één miljoen kilo per dag. Zo is de coöperatie in staat ook op piekmomenten in het seizoen alle klanten te beleveren.

Onze nieuwe meloensorteerder op volle toeren!

"De aankoopbeslissing werd eind zomer 2018 genomen en onlangs hebben we de sorteermachine voor het eerst in gebruik genomen", zegt Pedro Navarro, commercieel directeur van de coöperatie. “We wilden onze productiecapaciteit opschroeven voor die momenten waarop er grote hoeveelheden fruit binnenstromen. De nieuwe machine heeft een capaciteit van 250.000 à 300.000 kilo per dag. Als al onze sorteermachines samen draaien, d.w.z. de nieuwe en de drie die we al hadden, dan kunnen we op één werkdag perfect één miljoen kilo meloenen aan”.

Zo kan de coöperatie vlot alle bestellingen verwerken, want ook het verpakkingsproces gaat nu vlugger. "Het biedt ons ademruimte en flexibiliteit, vooral als het weer ervoor zorgt dat de oogst zich in een korte tijdsperiode concentreert", legt Navarro uit. "En als er zich een mogelijkheid tot groei voordoet, dan zijn we al voor de meer dan de helft voorbereid."

Afzet lijdt onder slechte weer in Europa en horeca op een laag pitje
Gregal, gespecialiseerd in de teelt en export van Galia, Cantaloupe en gele meloenen, staat dit jaar voor tal van uitdagingen. "Niet alleen het weer steekt de consumptie van verse groenten en fruit in Europa stokken in de wielen. Er is nog een reeks factoren die het ons niet gemakkelijk maakt”, aldus de commercieel directeur.

Door de sluiting of verminderde activiteit van belangrijke afzetkanalen zoals restaurants of cruiseschepen blijven duizenden kilo's meloenen onverkocht. “De marktsituatie is uiteraard voor iedereen gecompliceerd. De vraag, los van het feit van de lage temperaturen, ligt niet op het niveau dat we gewoon zijn. Hetzelfde geldt uiteraard voor de prijzen”, merkt Navarro op.

Innovatie wordt daarom een van de sleutelfactoren om de positie op de markt te behouden. “We werken graag samen met de zaadhuizen om op de hoogte te blijven van de nieuwste concepten en die ook als eerste te kunnen uitproberen. We streven ernaar om een steeds beter product op de markt te brengen, want kunnen werken met de hoogst mogelijke kwaliteit is de enige manier om te kunnen wedijveren met de andere bedrijven, die het ook erg goed doen", besluit Pedro Navarro.

 

Voor meer informatie:
Pedro Navarro
Gregal 
Carril Los Pérez, S/N
30700 Torre Pacheco (Murcia) - Spanje
Tel:+34 968 58 55 56 
comercial@gregal.com
www.gregal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven