Shannon Lesch, Market Demand Fruits, Zuid-Afrika

Citrusspecialist richt Covid-19-hulpfonds op om veiligheid van eigen telers te waarborgen

Momenteel is de oogst van Tangos, Orris en Nadorcotts in de citrusboomgaarden van het Zuid-Afrikaanse Market Demand Fruits aan de gang. De late mandarijnenoogst loopt tot eind augustus. Deze citrusspecialist werkt voornamelijk in de West-Kaap en met specifieke telers in het noorden. De doelstelling van het bedrijf is marktleider te zijn in de citrussector op basis van hun langdurige relatie met betrouwbare telers. Dertien van hen zijn al aandeelhouder in het bedrijf. Om hun veiligheid te garanderen, heeft de citrusspecialist een Covid-19-hulpfonds opgericht.

Nadorcotts (foto's geleverd door Market Demand Fruits)

Clemenules
"De kwaliteit is dit jaar echt enorm verbeterd," zegt Shannon Lesch, logistiek manager bij Market Demand Fruits, dat gevestigd is in Simondium, Paarl. "Vooral het suikergehalte van de clementines is zeer goed alsook de algehele kwaliteit." Market Demand Fruits verbouwt ook Clemenules, een variëteit die het erg goed doet en 41% vertegenwoordigt van hun aanbod, gevolgd door 37% late mandarijnen en 22% mandarijnen. Binnen het assortiment bestaat 85% van hun export uit easypeelers met een saldo van 9% citroenen en 6% sinaasappelen.

Britse en Amerikaanse retailgroepen
Market Demand Fruits heeft langdurige relaties ontwikkeld met verschillende Britse en Amerikaanse retailgroepen die de kern vormen van hun marketingstrategie. "Gelukkig richten we ons op retailers," zegt Shannon, "een strategie van stabiliteit die zich dit jaar heeft bewezen. Er is dit seizoen veel belangstelling vanuit de VS voor onze Nova's. We schatten dat we dit seizoen ongeveer een miljoen karton à 15 kg met easypeelers afzetten en in de komende twee tot drie jaar zal dat aantal toenemen tot ongeveer 2,4 miljoen uitgevoerde kartons als gevolg van alle nieuwe aanplantingen."

Citrusboomgaarden in de West-Kaap

"Easypeelers zijn de toekomst"
"We planten geen nieuwe citroenbomen aan, omdat wij van mening zijn dat easypeelers het citrus is van de toekomst. Wij willen daarom bekend staan om het leveren van de beste citrusrassen in deze categorie, die wij kunnen leveren van maart tot eind augustus en waarbij smaak, makkelijk te schillen pitloos fruit en een uitzonderlijke kleur centraal staan," zegt Shannon vol vuur. Het merendeel van hun citroenen gaat naar Europese en Britse retailers waar de laatste drie seizoenen de meeste stabiliteit is geweest.

Logistieke uitdagingen
"We benaderen alle aspecten van de hele toeleveringsketen heel praktijkgericht. Het citrus wordt verbouwd op teeltbedrijven rond Paarl, Moorreesburg, Rawsonville en Swellendam. We leveren ook fruit uit Brits (Noordwest-Provincie) voor een vroeg venster. Hierdoor kunnen wij onze aanwezigheid op de binnenlandse markt vergroten en enkele lokale retailers rechtstreeks bevoorraden."

Het is een zeer uitdagend seizoen geweest voor de citrussector en net als andere West-Kaapse citrusexporteurs heeft Market Demand Fruits hun ladingen via Port Elizabeth moeten vervoeren om de vertragingen in Kaapstad te voorkomen, wat aanzienlijke extra kosten met zich meebrengt. Shannon wijst erop dat de containertekorten het seizoen nog moeilijker maken.

Kliniek en opleidingscentrum op Thornlands Farm bij Swellendam, opgericht met hulp van de Waitrose Foundation en Market Demand Fruits.

Covid-19-hulpfonds
In samenwerking met de Waitrose Foundation heeft Market Demands Fruit een Covid-19-hulpfonds opgericht. Dit fonds moet de telers van het bedrijf de nodige hulp bieden bij het nemen van preventieve maatregelen. Zoals de aankoop van gezichtsmaskers en ontsmettingsmiddelen om hun handen, gereedschap en machines te ontsmetten en de aankoop van thermometers om de temperatuur van de werknemers in de boomgaarden te meten. Het doel van het Covid-19-hulpfonds is om de gezondheid en veiligheid van zowel de arbeiders als hun gezinnen te waarborgen door het creëren van een veilige werkomgeving voor alle betrokken partijen.

Voor meer informatie:
Shannon Lesch
Market Demand Fruits
+27 21 874 2028
info@marketdemandfruits.co.za
www.marketdemandfruits.co.za


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven