Amerikaanse telers zitten met overschot aan noten in hun maag

De sterke toename van de vraag naar noten in de afgelopen tien jaar heeft Amerikaanse telers ertoe aangezet het aanbod te vergroten. In de afgelopen jaren hebben ze grote aantallen nieuwe bomen geplant. Boomgaarden hebben tijd nodig voordat de bomen vruchtendragend zijn. Nu bereikt deze gewasuitbreiding eindelijk de markt. Maar dit gebeurt op een moment dat China de douanetarieven voor Amerikaanse producten verhoogt en de gevolgen van de coronapandemie de export doen afnemen.

Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal de amandelteelt in het land dit jaar naar verwachting met 20% toenemen tot een recordhoogte van 1,36 miljoen ton. Californië is de belangrijkste commerciële leverancier en neemt ongeveer 80% van de wereldwijde oogst voor zijn rekening. Het toegenomen areaal, de geavanceerde technologie en de ideale weersomstandigheden hebben volgens Richard Waycott van de Almond Board of California, een toename van het aanbod in de hand gewerkt.

Judy Hirigoyen van de Amerikaanse Pistachio Growers zegt dat de pistacheproductie het record van 434.000 ton nadert. De prijzen voor de Amerikaanse pistachetelers konden dalen tot $2,30 (€2,01) of $2,40 (€2,10) per pond (454 gram) komende van $2,60 (€2,27) in 2019, volgens David Magana, een senior tuinbouwkundige analist bij de Rabobank.

China is doorgaans een van de belangrijkste bestemmingen voor de Amerikaanse export, maar de laatste jaren probeert China zelfvoorzienend te worden door meer eigen gewassen te telen. Daarbij wordt de Chinese vraag naar noten door de handelsoorlog van president Trump met China afgezwakt. Daarom begint de exportvraag af te nemen, maar door het handelsgeschil verslechtert deze situatie in een rap tempo. Beijing heeft de douanetarieven voor zendingen uit de Verenigde Staten tot wel 75% verhoogd.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven