Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Afzet watermeloenen desastreus, perziken en nectarines blijven redelijk op niveau"

Tholen - De afzet van steenfruit in het algemeen en meloenen in het bijzonder hebben fors te lijden onder de huidige Corona-crisis, constateert Erik-Jan Thur van Marni Fruit in Barendrecht. "Voor de afzet van watermeloenen missen we echt de afzet in de landen waar het nu vakantie is en anders de stranden vol horen te liggen. Dat leidt tot te veel productie met weinig afzet."

"Verkoopprijzen van watermeloenen zijn afgedaald naar een niveau rond de 20-30 cent. De gele meloenen zitten op een een niveau rond de 4,50-6 euro (12 kg), de prijzen van Cantaloupe liggen nog iets hoger en met de Galia's is het ook geen weelde met een prijsniveau van 2-2,50 euro voor de kleine en 4 tot 5 euro voor de dikke maten", somt de importeur op. "Het zou me met deze prijzen niet verbazen als Spaanse leveranciers uitleveren wat er geoogst is en vervolgens de frees erin zetten omdat de consumptie momenteel ontbreekt."

"Ook de paraguayo's zien we nu in volume toenemen. Prijzen liggen rond de 6 euro voor de grote maten (5 kg), 5-5,50 euro voor de middelsortering en 4-4,50 euro voor de kleine maten. Maar er is voldoende van en de afzet loopt niet vlot. Perziken zijn er een stukje minder en die vraag is best goed te noemen met een prijs rond de 10-11 euro voor de verpakte. Verpakte nectarines doen zelfs 12-13 euro. Dat zijn redelijke prijzen en hierbij zien we geen stagnatie in de verkoop."

"De pruimen zijn redelijk aan de prijs, wel zie je dat mensen vaak specifiek op zoek zijn naar de rode en gele pruimen. Lager geprijsde zwarte pruimen trekken het prijsniveau dan soms makkelijk omlaag. Het kersenseizoen is voor Spanje inmiddels voorbij en wij schakelen over op de Hollandse. Het Spaanse seizoen is prijstechnisch goed verlopen. De producties waren een stuk lager en ook was de lokale markt goed. Zeker de minder goed houdbare kersen bleven hierdoor dit jaar veelal in eigen land."

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit 
Gebroken Meeldijk 52 
2991 VD Barendrecht 
Tel: +31 (0)180 697 996 
Fax: +31 (0)180 697  990
ej@marnifruit.nl  
www.marnifruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven