Agristo zet stappen in verduurzaming van de productie

De producent van aardappeldiepvriesproducten Agristo heeft in de afgelopen jaren stappen gezet in het verduurzamen van de bedrijfsvoering. In de vestiging in het Belgische Wielsbeke werd een droger op aardgas vervangen door een installatie die draait op restwarmte. In Tilburg werd tot 19% energie bespaard via warmteterugwinning. In de Belgische vestiging in Harelbeke wordt warmte teruggewonnen bij het schillen van de aardappelen. De CO2-uitstoot per ton product daalde van 623 kilo in 2017 naar 601 kilo in 2019.

In Wielsbeke en Tilburg gebruikt Agristo biogas om stoom te maken. Voor 2018 kwam dat neer op een winst van 63.000 gigajoules. In de nabije toekomst gaat het bedrijf in Wielsbeke stoom afnemen van een hernieuwbare energiecentrale van A&U. Daarmee wordt meer dan 90% van de warmtebehoefte op deze vestiging geleverd. Het gasverbruik zal er met meer dan 9 miljoen m3 door afnemen.

Tussen 2017 en 2019 produceerden de 4 vestigingen van Agristo 43% minder restafval, terwijl de productie met 245.000 ton toenam. Dit kon door enerzijds in te zetten op het vermijden van afval, anderzijds door afval dat tóch werd geproduceerd te scheiden en telkens naar de hoogst mogelijke waarde te zoeken. Zo worden te kleine frieten niet meer automatisch verkocht als veevoer, maar eerst verwerkt in aardappelvlokken, in een tweede fase verwerkt als veevoer en als dat niet mogelijk is, vergist voor energieproductie. Aardappelschillen worden gebruikt voor veevoer en zetmeel wordt teruggewonnen in de papierindustrie.

Bij het transport van afgewerkte producten wordt volop ingezet op de binnenvaart. Zowel vanuit Tilburg als vanuit de vestiging in Wielsbeke verscheept het bedrijf exportcontainers en containers voor het Verenigd Koninkrijk via binnenvaartterminals. In 2019 werd ook gestart met containertransport naar China via de trein.

Meer informatie is te vinden in het duurzaamheidsrapport 2018-2019 van Agristo.

Bron: Agristo


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven