Meerdere corona-uitbraken in AGF-sector in het Spaanse Lleida

De corona-uitbraak in het district Segrià in de Spaanse provincie Lleida is nauw verbonden met de AGF-sector in de streek. Twaalf van de twintig uitbraken in de regio werden gedetecteerd in AGF-bedrijven en 28% van de ziekenhuisopnames met coronavirus in Lleida zijn van werknemers in de fruitsector, zo vertelde José Luis Morales, hoofd Covid van het Arnau de Vilanova-ziekenhuis, aan de nieuwsdienst Efe. Hij sprak van een kritieke situatie.

De slechte cijfers zijn vooral te wijten aan de omstandigheden waarin een deel van de seizoenarbeiders tijdens de fruitpluk werken en leven. Ook in de naburige provincie Huesca is dit een probleem. Daar heeft de gewestelijke regering besloten terug fase 2 van de lockdown in te stellen voor de provinciehoofdstad Huesca en enkele districten.

“We willen geenszins de seizoensarbeiders met de vinger wijzen. Het probleem zit hem in de omstandigheden waarin ze moeten leven. Het is bijna onmogelijk voor hen zich te houden aan alle voorzorgsmaatregelen”, zei Morales. De specialist vertelde dat het gezondheidssysteem wel voorbereid is op ziekenhuisopnames van mensen die bij de sociale zekerheid zijn geregistreerd, maar het moeilijk heeft om alle patiënten op te volgen uit de grote groep seizoenarbeiders, die veelal geen concrete verblijfplaats hebben en vaak met veel te veel mensen in een wooneenheid verblijven.

De voorzitter van het College van Geneesheren van Lleida, Ramon Mur, verweet een gebrek aan coördinatie tussen de verschillende bevoegde instellingen. Hij stelde ook het improviserende optreden van de centrale en gewestelijke regering aan de kaak, terwijl ze in de maand mei al op de hoogte werden gebracht van het gevaar dat de komst inhield van een groot aantal mensen die naar de regio zouden afzakken op zoek naar werk in de fruitsector.

"Het probleem van de seizoensarbeiders die op straat slapen of in ondermaatse en overbevolkte woningen verblijven, is niet nieuw. Het stelt zich elk jaar opnieuw en een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven, die hun werknemers degelijke huisvesting zouden moeten garanderen", zo zegt Gemma Casal, lid van het Catalaanse platform Fruit en Sociale Rechtvaardigheid, dat al jaren de schending van de arbeids- en mensenrechten van de seizoensarbeiders, veelal migranten zonder geldige verblijfsvergunning, aanklaagt.

Bron: publico.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven