Zuid-Afrikaanse citrustelers willen agressievere aanpak voor markttoegang

Eens in de vier jaar herberekent de Citrus Growers' Association de verplichte heffing. Met de goedkeuring van 1.250 teeltbedrijven en 400 pakstations werd er besloten om de heffing met ingang van volgend jaar te verhogen van €0,04 naar €0,09 per exportdoos van 15 kilo

Dit houdt een verhoging van 120% in, waarvan het grootste deel zal worden besteed aan onderzoek en ontwikkeling, evenals aan de transformatie van de sector. De heffing zal de komende vier jaar naar verwachting €52,6 mln in het laatje brengen voor deze sector, die dit seizoen al meer dan 140 mln dozen exporteerde, wat neerkomt op een groei van 13% ten opzichte van vorig jaar.  

Twee derde van de voorgestelde heffing is bestemd voor Onderzoek en Ontwikkeling
Als de verhoging wordt goedgekeurd door de minister van Landbouw dan zal het grootste deel van de opbrengsten ervan bestemd zijn voor onderzoek en ontwikkeling. De opbrengsten zullen toenemen van €2,8 mln naar €7,9 mln. 

"Er waren steeds meer aanwijzingen dat de investeringen in onderzoek ontoereikend waren om de sector weerbaar te maken tegen toekomstige uitdagingen," legt Justin Chadwick uit, directeur van de Citrus Growers' Association. 

De verhoging van de heffing is een investering in de toekomstige concurrentiekracht en duurzaamheid van de sector die volgens de CGA sterk afhankelijk is van haar vermogen om in economisch en demografisch opzicht inclusiever te worden. 

Om deze reden zal een groot deel van uitgaven in de transformatie  van de sector worden gestoken. Dit aandeel zal toenemen van €790.000 naar €2,4 mln. 

Een vijfde van heffingen wordt besteed aan de transformatie van de sector 

Een betere en agressievere aanpak nodig om toegang tot markten te krijgen 
Het derde grootste deel van de heffing (8%- 10%) zal bestemd zijn voor het verkrijgen van markttoegang en het voeren van onderhandelingen. Marktonderzoek voorziet de regering van de technische informatie die nodig is om te onderhandelen over verruiming van de markttoegang tot de VS, China en India en om toegang te krijgen tot nieuwe markten, zoals de Filipijnen en Vietnam. 

"Een krachtig publiek-privaat partnerschap (PPP), zoals voorzien in het masterplan-proces, zal betekenen dat de regering en de sector samen zullen werken aan het tot stand komen van een betere en meer agressieve aanpak om toegang tot markten te krijgen."

"Het trage tempo waarin de huidige onderhandelingen verlopen, zijn onvoldoende om gelijke tred te houden met de groei van de sector," zegt hij. "Door meer te investeren in technisch onderzoek, kan de sector de noodzakelijke technische informatie leveren die nodig is om de onderhandelingen te bespoedigen.

"Deze nieuwe verhoging is een investering in de sector voor de komende vijftig jaar die eraan bij zal dragen dat de sector opgewassen is tegen toekomstige uitdagingen en alle kansen kan grijpen," zegt hij tot slot. 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven